Daytrading en EV-aandelen, potentieel rendement en risico's

Daytraden, het kortstondig aanhouden van aandelenposities (minder dan een dag) om kleine winsten binnen te harken. En EV-aandelen, of beleggen in Elektrische Voertuigen. Wat is de potentie van deze beleggingsmethodes en welke risico's zijn eraan verbonden? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Daytrading, is het potentiële rendement het risico wel waard?

Voor heel wat mensen geldt dat ze van mening zijn dat beleggen en investeren eigenlijk twee dezelfde dingen zijn. We kunnen je nu al meteen aangeven dat dit niet correct is. Lang niet elke belegger is namelijk ook een investeerder. Deze stelling wordt kracht bijgezet door het bestaan van zogenaamde daytrading. Zoals de naam reeds laat vermoeden gaat het hierbij om een vorm van beleggen waarbij posities binnen de dag worden geopend en gesloten. Er wordt met andere woorden niet geïnvesteerd voor de lange termijn, maar de belegging wordt gepland voor maximaal één dag, vaak zelfs nog korter. Door middel van daytrading is het mogelijk om op korte termijn aardige rendementen te behalen, maar er zijn zeker ook risico’s aan verbonden. Is het potentiële rendement dat risico al dan niet waard?

Wat is daytrading?

Daytrading betekent letterlijk vertaalt uit het Engels daghandelen. Met andere woorden, er wordt een positie geopend welke binnen dezelfde dag ook nog moet worden gesloten. Wordt op een zeker ogenblik het in het vooruitzicht gestelde bedrag gehaald? Dan kan de belegger op die manier rekenen op een zeer snelle winst. Wordt het bedrag dat werd vooropgesteld niet gehaald? Dan zal de positie worden gesloten en zal er uiteraard sprake zijn van een bepaald verlies. 

Vroeger was daytrading niet zo populair, maar door de jaren heen is daar verandering in gekomen. In het bijzonder de komst van online brokers heeft ervoor gezorgd dat deze manier van beleggen uiteraard veel toegankelijker is geworden. Zou jij ook graag willen daytraden? Dan is het wel zeker de moeite waard om even grondig alle partijen te vergelijken waarbij je dit kan doen. Alleen op die manier kan je namelijk rekenen op de laagst mogelijke kosten.

Wat zijn de mogelijke voordelen van daytrading?

Ondanks het feit dat daytraden over een globaal gezien vrij negatieve reputatie beschikt moet het toch gezegd dat er zeker ook een aantal voordelen aan verbonden zijn. Het belangrijkste voordeel heeft te maken met het feit dat succesvolle daytraders zomaar kunnen rekenen op een zeer mooi rendement op hun investering. Dit niet door maanden of doorgaans jaren te moeten beleggen, maar wel door gewoon een bepaalde positie te openen en terug te sluiten binnen de periode van 24 uur. Je hebt dus met andere woorden veel minder tijd nodig in vergelijking met traditioneel beleggers om een bepaald rendement te kunnen realiseren. Dit is wellicht het belangrijkste voordeel. 

Nog een ander voordeel waar je op kan rekenen bij daytrading heeft te maken met het feit dat je geen rekening moet houden met de evolutie van je beleggingen of investeringen over de lange termijn. Er is dus met andere woorden eigenlijk geen opvolging vereist. Gaat een bepaald aandeel of misschien wel de hele beurs op een zeker ogenblik onderuit en ben je net dan niet aan het daytraden? Dan zal je mogelijks over helemaal geen posities beschikken waardoor jij niet zal worden getroffen. Dat geldt uiteraard niet voor traditionele beleggers of investeerders.

Met welke nadelen moet je rekening houden?

De hierboven aangegeven voordelen hebben duidelijk gemaakt dat het niet alleen maar kommer en kwel moet zijn voor wat daytraden betreft. Dit gezegd hebbende is het zeker van belang om je ook goed bewust te zijn van de risico’s die je loopt met deze vorm van beleggen. Op het ogenblik dat ook jij van plan bent om aan daytrading te doen moet je dan ook rekening houden met deze nadelen:

  1. Daytrading vereist een ongelofelijk grote kennis. Wanneer deze kennis ontbreekt ben je haast met zekerheid verzekerd van een bepaald verlies en dat is uiteraard niet de bedoeling.
  2. Het bedrag dat je nodig hebt om aan daytrading te kunnen doen ligt vrij hoog. Voor daytraden met een beperkt bedrag geldt dat het sap vaak de kolen niet waard is. 
  3. Wanneer je gaat beleggen moet je altijd aandacht zijn voor de potentiële risico’s die er aan verbonden zijn. Die risico’s liggen bij daytrading echter nog significant hoger in vergelijking met het moment waarop je kiest voor een lange termijn belegging. 

Voor het merendeel van de mensen die er op een bepaald moment voor kiezen om aan daytrading te doen geldt dat ze er geen winst, maar verlies mee maken. Dat is doorgaans altijd het gevolg van het feit dat men simpelweg over onvoldoende ervaring beschikt om op deze manier te gaan beleggen. Ben jij dus met andere woorden ook van plan om aan daghandelen te doen op de beurs? Zorg da niet alleen voor een goede voorbereiding, maar wees je bovendien ook zeker bewust van welke verschillende tools er allemaal bestaan om een potentieel verlies tegen te kunnen gaan.

EV-aandelen, wat zijn het en waar moet je rekening mee houden?

Nagenoeg alle experten uit de autosector zijn het er tegenwoordig wel met elkaar over eens. De elektrische voertuigen vormen de toekomst. Het spreekt voor zich dat deze stelling ook bij de beleggers is gearriveerd. Ze heeft haar impact bovendien helemaal niet gemist. Heel wat investeerders hebben er de voorbije jaren reeds voor gekozen om te investeren in bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de productie van elektrische voertuigen. De bekendste naam op dit vlak is natuurlijk ‘Tesla’ welke op moment van schrijven deel uitmaakt van de top van de S&P 500 index. Overweeg jij ook een investering in EV-aandelen, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk waar nu allemaal rekening mee te moeten houden?

Is Tesla het EV-aandeel bij uitstek?

Wanneer een bedrijf zich als eerste binnen een bepaald segment van de markt weet te profileren is dat automatisch een onderneming die (terecht) op veel aandacht kan rekenen. Het hoeft dan ook in het geheel niet te verbazen dat de Amerikaanse autoproducent Tesla algemeen wordt getipt als het EV-aandeel bij uitstek. Toch zou het niet verstandig zijn om de concurrentie niet grondig te analyseren voordat je daadwerkelijk een investering gaat doen. Jarenlang heeft Tesla namelijk geen rekening moeten houden met echte concurrentie. Daar komt nu echter verandering in. 

Wat met de gevestigde waarden uit de autowereld?

Als pionier beschikt Tesla uiteraard over een bepaald marktvoordeel. Dit voordeel heeft ze de voorbije jaren eigenlijk moeiteloos weten uit te spelen. Daarnaast heeft de Amerikaanse autoproducent nog een mooie line-up klaarstaan voor de toekomst. Ook de introductie van de eerste echte Tesla sportwagen op de markt lijkt ervoor te gaan zorgen dat de toekomst van Tesla er nog bijzonder rooskleurig uitziet. Toch moet het gezegd dat het de hete adem van de concurrentie reeds enigszins in de nek begint te voelen. In het bijzonder voor Volkswagen geldt bijvoorbeeld dat ze kan rekenen op een steeds verder toenemende interesse onder beleggers. 

Zowat elk automerk heeft er ondertussen voor gekozen om een line-up aan te kondigen met elektrische voertuigen. Het gaat daarbij dus niet alleen om Volkswagen, maar ook om met name Mercedes-Benz, Jaguar, Porsche, Audi en ga zo maar door. Dit zal er logischerwijs voor zorgen dat de onderlinge concurrentie op de markt stelselmatig zal toenemen tot ze uiteindelijk het niveau heeft bereikt van de concurrentiegraad die geldt voor benzine- en dieselvoertuigen. Dit is een belangrijk aandachtspunt waar niet alleen toekomstige kopers van een elektrische auto, maar ook beleggers rekening mee dienen te houden. 

Wat zijn dan de interessantste EV-aandelen om in te investeren?

Bij het bepalen van de interessantste aandelen om in te investeren is het altijd van belang om rekening te houden met verschillende aspecten. Niet alleen moet er namelijk worden gekeken naar de actuele marktpositie (welke dus bijna volledig in het voordeel spreekt van Tesla), daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het toekomstperspectief. Daar komt ook nog eens bij dat er aandacht moet worden geschonken aan de actuele waardering waar een bedrijf over beschikt. Natuurlijk, in een hoog gewaardeerde markt is het bijzonder moeilijk om ondergewaardeerde aandelen te vinden, maar toch. Het lijkt er op moment van schrijven toch sterk naar uit te zien dat het bedrijf Tesla op z’n minst over een aanzienlijke overwaardering beschikt. 

Ondanks de stevige, huidige waardering lijkt het ernaar uit te zien dat heel wat investeerders nog steeds sterk geloven in een verdere stijging van de Tesla-koers. Dit aldus ondanks de steeds pittiger wordende concurrentie. Toch kan het interessant zijn om niet al je eieren in hetzelfde mandje te leggen. Het bedrijf dat wordt getipt als misschien wel de grootste winnaar van de hele EV-markt is op moment van schrijven de Volkswagen Group. Een investering doen in het aandeel van deze groep betekent sowieso een bepaalde mate aan diversificatie. Dit niet in het minst omdat de groep bestaat uit verschillende automerken buiten Volkswagen. Denk hierbij aan: 

  • Audi;
  • Seat;
  • Skoda; 

Bovendien is er nog een niet onbelangrijk verschil om rekening mee te houden tussen enerzijds Tesla en anderzijds de Volkswagen Group. Voor deze laatste geldt namelijk dat ze op moment van schrijven een dividend uitbetaald van om en bij de 2,3 procent. Voor de Amerikaanse autofabrikant Tesla geldt dat ze (nog) geen dividend uitbetaald aan haar investeerders. 

Niet volledig de kaart trekken van elektrische voertuigen? Dat kan ook!

Wil je kunnen rekenen op een kleine blootstelling aan elektrische voertuigen en dan meer bepaald aan het bedrijf Tesla in je beleggingsportefeuille? Zie je het echter niet helemaal zitten om specifiek te gaan beleggen in dit type aandeel? Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om te investeren in de S&P 500 index. Op deze manier geniet je toch van een bepaalde blootstelling aan de EV-markt terwijl je anderzijds toch niet volledig afhankelijk bent van het verloop van de Tesla-koers. Uiteraard is je spreiding op EV-gebied in dit geval wel bijzonder beperkt. Toch kan dit mogelijks voor jou als investeerder een potentieel interessante keuze zijn om te overwegen. 

Gratis boekpakket In 10 Stappen Succesvol Beleggen

Wil jij een vlotte start maken met beleggen op de beurs? Dan kunnen wij nu tijdelijk het boekpakket "In 10 Stappen Succesvol Beleggen" gratis aanbieden.

Klik hier om naar de website te gaan om het pakket aan te vragen.

Crypto Master Class

DEGIRO als onze keuze voor beste online broker

Virtueel Beleggen
2 years ago

Drie aandelen die je waarschijnlijk nooit meer zal verkopen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe ga je om met volatile koersen van de aandelenbeurzen?

Virtueel Beleggen
3 years ago

4 Tips om je pensioensparen een boost te geven

Virtueel Beleggen
2 years ago

Trading Navigator Methode

Virtueel Beleggen
3 years ago