De beste broker vinden voor je beleggingen doe je met deze tips

Eén van de eerste zaken die je als nieuwe belegger moet doen is het vinden van een geschikte broker om bij te gaan beleggen. In de basis hoeft dat niet zo’n groot probleem te vormen. Door de jaren heen zijn er immers heel wat brokers op de markt verschenen.

Dit gezegd hebbende is de ene broker de andere niet. Niet alleen de kosten die je moet betalen kunnen verschillen, dit geldt ook voor het aanbod met beleggingsproducten waar je op kan rekenen. Wil jij graag de beste broker kunnen vinden voor jouw beleggingen? Hou dan zeker rekening met de onderstaande tips!

Tip 1: Waarin wil je precies gaan beleggen?

In eerste instantie moet je de broker uitkiezen in functie van hetgeen waarin je wenst te beleggen. Heel wat nieuwe beleggers gaan er vaak vanuit dat alle brokers min of meer hetzelfde aanbod hebben. Dat is echter helemaal niet juist. Er zijn bijvoorbeeld brokers die zich hebben gespecialiseerd in aandelen, maar er zijn evengoed brokers die zich hebben gespecialiseerd in bijvoorbeeld CFDs. 

Niet alleen kan er tussen de verschillende brokers sprake zijn van een verschil in beleggingsproducten die worden aangeboden. Het is daarnaast immers zo dat ook het aanbod aan beurzen niet bij elke broker hetzelfde is. Zo kiezen lang niet alle brokers ervoor om hun gebruikers toegang te verlenen tot Aziatische beurzen zoals bijvoorbeeld de Japanse Nikkei. Toch is het mogelijk dat jij als belegger geïnteresseerd bent om te gaan beleggen in deze beurs. Wanneer dat geval is zal je dat als specifieke eis willen hanteren voor de broker waar je gebruik van gaat maken.

Tip 2: Hou rekening met de kosten die de broker aanrekent

Voor menig aantal brokers geldt dat ze adverteren met “beleggen zonder kosten”. In de praktijk is dat echter helemaal niet mogelijk. Het spreekt immers voor zich dat ook een broker winst moet maken om bestaansrecht te hebben. In het merendeel van de gevallen betekent het “gratis beleggen” eigenlijk zoveel als beleggen zonder dat er een commissie moet worden betaald. Vroeger was het zo dat nagenoeg elke broker een dergelijke commissie in rekening bracht. Dit had als gevolg dat je in de praktijk altijd een significant deel van je winst in rook zag opgaan. 

Tegenwoordig zijn de brokers die nog een commissie aanrekenen eerder een zeldzaamheid. Dat betekent echter zoals reeds aangegeven niet dat beleggen bij hen helemaal gratis is. Enkele kosten die er dan ook nog steeds aan je aangerekend kunnen worden zijn onder meer: 

  1. Transactiekosten;
  2. Beurskosten; 
  3. Corporate action kosten; 
  4. Eventuele bewaarlonen of andere kosten; 

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat er nog altijd heel wat kosten door een broker in rekening kunnen worden gebracht. Het goed vergelijken van de exacte kosten bij de broker van je keuze is dan ook altijd zeer belangrijk. Alleen op die manier haal je er immers de goedkoopste broker uit. Dit is echt belangrijk. Hoe meer kosten je moet betalen, hoe minder het rendement is dat je kan behalen op jouw beleggingen. Dit is zeker erg belangrijk om aandacht aan te besteden.

Tip 3: Wordt er een gratis demo-account aangeboden of niet?

In het bijzonder voor beginnende beleggers kan het interessant zijn wanneer de broker een gratis demo-account aanbiedt. Bij dit demo-account wordt er in de praktijk gebruik gemaakt van fictief geld waardoor er geen echte verliezen geleden kunnen worden. Uiteraard kan je hiermee ook geen winst behalen. Aan de slag kunnen gaan met een dergelijk demo-account kan wel zeer interessant zijn omdat je zo de kneepjes van het beleggen risicoloos onder de knie kan krijgen.

Tip 4: Welke extra hulpmiddelen krijg je ter beschikking?

Tot slot zijn er menig aantal brokers die hun gebruikers tal van verschillende extra tools of andere hulpmiddelen aanreiken. Vaak gaat het hierbij om nieuwsartikelen en zelf opgestelde randartikelen. Dergelijke content kan zeer belangrijk zijn. Op deze manier kan je bijvoorbeeld vanuit de vertrouwde omgeving van je broker meteen het meest belangrijke en relevante nieuws aanschouwen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het zo dat veel brokers ook extra gedetailleerde informatie weergeven.

Afhankelijk van de broker waar je een beroep op gaat doen bestaat de kans bijvoorbeeld dat je zal kunnen rekenen op gedetailleerde statistieken van de voorbije maanden en jaren voor het aandeel waarin je interesse hebt. Daarnaast is het ook zomaar mogelijk dat je de dividendgeschiedenis kan bekijken, etc. Voor verschillende brokers geldt ook dat ze speciale functies aanbieden zoals een stop-loss die kan worden ingesteld. In ieder geval, waar jij behoeften hebt aan één of meerdere van deze functies of tools zal je ook hier graag rekening mee willen houden.

Virtueel Beleggen beveelt DEGIRO aan als goede broker voor beleggers

Vanuit Virtueel Beleggen bevelen we DEGIRO aan als goede keuze voor een broker. Met name ook voor beginnende en particuliere beleggers kan DEGIRO een optimale keuze zijn.

DEGIRO is een online broker met focus op startende beleggers. Zo bieden ze een beleggersacademy met gratis online training waarin alles wat je moet weten als belegger duidelijk wordt uitgelegd. DEGIRO staat er ook op dat ik in de communicatie waarschuw dat je met beleggen geld kunt verliezen; bij deze dus. Duidelijk dat DEGIRO niet acteert vanuit winstoogpunt, maar vanuit het ondersteunen van de belegger in zijn of haar succes.


DEGIRO beschikt over:

  • een volledig Nederlandstalig handelsplatform;
  • alle gangbare ordertypes en beleggingsproducten voorhanden;
  • scherpe tarieven;
  • focus op beginnende belegger;
  • beleggersacademy met gratis online training.

Wil je meer weten over DEGIRO, lees dan hier onze uitgebreide blog post over deze broker...

Of klik hier om meteen naar de website van DEGIRO te gaan

Crypto Master Class

Aan de vooravond van de Grote Wall Street Beurscrash in 1929

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen in vakantievastgoed, waar zeker aandacht aan schenken?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe aandelen selecteren?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Virtueel Beleggen
2 years ago

Belang van een juiste mindset bij beleggen

Virtueel Beleggen
2 years ago