Beleggen in de S&P 500? Dit is waarom je er niet omheen kan!

Wanneer je reeds een beetje op de hoogte bent van de mogelijkheden waar je met beleggen over beschikt weet je dat je niet alleen maar in losse aandelen kan investeren. Een alternatief voor een investering in losse aandelen is beleggen in een zogenaamde index. Eén van de bekendste indexen op deze planeet is de zogenaamde S&P 500.

Het betreft hier een index die de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten volgt. Heel wat beleggers zijn het er over eens dat je eigenlijk vandaag de dag als belegger niet meer om deze index heen kan. Is dat echter ook wel echt zo en welke voordelen brengt investeren in de S&P 500 dan precies met zich mee? Je komt het hieronder te weten!

Wat is de S&P 500 index precies?

De S&P 500 index is een zogenaamde marktwaarde gewogen index. Op het ogenblik dat ervoor wordt gekozen om een nieuwe onderneming toe te voegen aan de index wordt er dan ook steeds aandacht geschonken aan de marktwaarde waarover ze beschikt. De marktwaarde van het bedrijf is bepalend voor de weging waarover de organisatie binnen de index beschikt. Met andere woorden, het bedrijf dat beschikt over de grootste marktwaarde zal ook de grootste weging hebben binnen de index. Enkele grote ondernemingen die op moment van schrijven deel uitmaken van de index zijn:

  1. Apple; 
  2. Alphabet (Google); 
  3. Microsoft; 
  4. Johnson & Johnson; 
  5. Facebook; 
  6. Berkshire Hathaway;

De laatste onderneming uit het hierboven terug te vinden lijstje is natuurlijk de investeringsmaatschappij van topbelegger Warren Buffett. Hij heeft door de jaren heen verschillende keren aangehaald dat een belegger eigenlijk niet om de S&P 500 heen kan. Het enige wat je volgens hem moet doen is geloven in het feit dat de Amerikaanse economie nog een verdere groei zal weten te realiseren in de jaren die eraan zitten te komen. Wanneer je dat doet is beleggen in de S&P 500 index volgens Buffett één van de beste keuzes die je kan maken. 

Vier wegingen per jaar

Eén van de belangrijkste voordelen waar beleggers op kunnen rekenen door te investeren in de S&P 500 is terug te vinden in het feit dat er elk jaar opnieuw vier verschillende wegingen gebeuren. Deze wegingen vinden telkens plaats tijdens de maanden:

  • Maart; 
  • Juni;
  • September;
  • December; 

Deze wegingen moeten ervoor zorgen dat de index steeds een accuraat beeld schetst van de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Op het ogenblik dat blijkt dat één van de opgenomen bedrijven niet langer aan de vooropgestelde voorwaarden voldoet zal deze uit de lijst worden geschrapt. De samenstelling van de index zou dus op regelmatige basis kunnen veranderen.

Uitstekende diversificatiemogelijkheden voor elke belegger

Tegenwoordig worden er verschillende mogelijkheden aangeboden om te investeren in de grootste bedrijven van de Verenigde Staten. In eerste instantie is het natuurlijk nog altijd mogelijk om gewoon individuele aandelen aan te kopen. Je kan er dan ook perfect voor kiezen om afzonderlijk te investeren in de aandelen van bedrijven zoals Apple, Microsoft en Johnson & Johnson. Echter is het zo dat je altijd de diversificatie van je beleggingsportefeuille goed moet bewaken. Hier knelt nu precies het schoentje. Wanneer je wenst te beleggen in allemaal losse aandelen zal dat voor de doorsnee belegger meer dan waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden behoren. 

Beleggen in een S&P 500 ETF kan wat dit betreft een interessant alternatief vormen. Door ervoor te kiezen om te gaan investeren in een dergelijke ETF kan je namelijk meteen rekenen op allemaal kleine stukjes aandelen van maar liefst 500 van ’s werelds grootste ondernemingen. Bovendien is het zo dat een dergelijke ETF door verschillende brokers in hun kernselectie wordt opgenomen. Wanneer dat het geval is, is het doorgaans één keer per maand mogelijk om in te stappen zonder transactiekosten. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk alleen maar extra rendement oplevert. 

Conclusie; hoe interessant is beleggen in de S&P 500 nu echt?

Heel wat gerenommeerde beleggers hebben door de jaren heen enkele zeer opvallende uitspraken gedaan. Zo stelde Warren Buffett onder meer dat je altijd een financiële zekere toekomst kan realiseren enkel en alleen door te investeren in de S&P 500 index. Ook al investeer je dus met andere woorden nergens anders in en focus je volledig op een investering in deze index, dan nog zou je altijd een mooie financiële groei kunnen doormaken. Of dat ook geldt voor de toekomst die ons te wachten staat valt uiteraard nog altijd af te wachten, maar rekening houdende met de historische prestaties van de index valt er zeker iets over te zeggen. Hoe dan ook lijkt het wel als een paal boven water te staan dat een S&P 500 ETF opnemen in je beleggingsportefeuille veelal een prima keuze is.

In 10 stappen succesvol beleggen

Wil je zelf ook graag aan de slag met beleggen? Of ben je al belegger en wil je jouw succes op de beurs vergroten?

Dan kunnen we het boek "In 10 stappen succesvol beleggen" aanbevelen om te lezen.

Het geeft je inzicht in de verschillende mogelijkheden van beleggen (waaronder beleggen in een index zoals de S&P 500). Maar er wordt ook in uitgelegd hoe je dat doet op een verstandige en risicobeperkende manier.

Vanuit Virtueel Beleggen mogen we dit boek tijdelijk gratis aanbieden. Normaal kost het 17.50 euro bij bol.com en managementboek.nl, maar via onderstaande link kun jij jouw exemplaar gratis aanvragen. Je betaalt dan alleen een bijdrage in de verzendkosten, want het betreft een fysiek boek dat met de post jouw kant wordt opgestuurd.

Een aanrader om te lezen voor iedere belegger die succes wil vergroten en tegelijkertijd risico wil verkleinen.

Vraag je gratis exemplaar van het boek aan via deze link

Crypto Master Class

Meer uit je vermogen halen?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Gouden tips voor wie gaat beleggen in aandelen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Belang van een juiste mindset bij beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago

4 bekende beleggingsstrategieën onder de loep

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Virtueel Beleggen
3 years ago