Een winnende strategie voor beleggen op de aandelenmarkt

Veel beleggers, ongeveer 90%, verliezen geld, simpelweg uit onwetendheid. Ze baseren hun trades op gevoel, ingevingen, nieuws of tips van vrienden. Ze doen geen risico-analyse en definiëren geen specifieke doelstellingen voordat ze hun beursorders plaatsen. Eigenlijk wagen ze een gokje als was een aandeel een lot van de lotterij.

Anderen doen best wel wat research en bouwen waardevolle kennis op, maar laten zich vervolgens toch verleiden door hun emoties. Ze houden vast aan verlieslatende posities in de hoop dat de koers toch nog gaat keren en ze alsnog grote winsten kunnen behalen met hun aandelen. Net zozeer zijn er beleggers die meteen verkopen bij een kleine winst uit angst dat kleine bedrag mis te lopen en dat de koers snel weer gaat dalen. Veel beleggers handelen teveel uit angst om iets te missen of te verliezen.

Succesvolle beleggers volgen een consistente, winnende beleggingsmethode

 • Succesvolle beleggers hebben een vaste methode (bv. de Trading Navigator) om aandelen te kopen of te verkopen
 • Succesvolle beleggers werken doelmatig
 • Succesvolle beleggers werken planmatig
 • Succesvolle beleggers ondernemen consistente acties
 • Succesvolle beleggers houden een goede administratie bij zodat ze hun trades op de beurs kunnen evalueren
 • Succesvolle beleggers vermijden overtrading, dus teveel en tevaak handelen
 • Succesvolle beleggers hebben een winnende mindset (lees ook onze blog over het belang van een juiste mindset bij beleggen)

Een goede strategie om te beleggen op de beurs

Je hebt een eigen methode nodig om mee te gaan beleggen op de beurs. Het willekeurig aankopen en verkopen van aandelen op gevoel, of op eigen inschatting of analyse is een uitstekend recept om geld mee te verliezen op de beurs.

Afhankelijk van je doelstelling kan een andere methode aangewezen zijn. Als je een passiefe belegger bent en een ETF of tracker wilt aankopen is dat totaal anders dan wanneer je elke dag met de beurs bezig bent en misschien zelfs ingewikkeldere optiestrategieën wilt toepassen.

Of misschien speel je liever op veilig en vul je jouw aandelenkorf a.d.h.v. een dividendstrategie met veilige aandelen die meestal een stabiele koers varen, maar wel een mooi dividend uitekeren. Dus dat je meedeelt in de winst die een bedrijf maakt.

Trading Navigator Methode 

Voor beleggers die wel actief willen gaan beleggen, maar niet elke dag met beurskoersen en analyses bezig willen zijn, kunnen we de Trading Navigator Methode aanraden.

Dit is een succesvolle en bewezen methode die jou helpt winst te maken met beleggen op de beurs. Het algoritme bij deze methode analyseert automatisch de markttrend voor elk aandeel in jouw portefeuille en geeft met duidelijk koop- en verkoopsignalen aan wanneer je jouw positie dient in te nemen, dan wel wanneer je best uit de markt stapt en je aandelen verkoopt.

Het idee achter deze methode is dat je de markttrend volgt en hierbij je eigen emoties volledig uitschakelt. Door heel consequent te zijn en de groene kooppijlen en rode verkooppijlen te volgen, zit jij in de markt wanneer de koers gaat stijgen en sta je netjes aan de zijlijn wanneer de koers daalt.

Wil je meer weten over deze succesvolle methode?

Meld je dan hier aan voor een gratis online webinar waarin de methode volledig wordt uitgelegd. Een absolute aanrader voor elke belegger die graag winst wil maken met beleggen, niet elke dag met de beurs bezig wil zijn en ondertussen ook nog elke nacht heerlijk wil slapen.

En zo zijn er natuurlijk nog vele meer methodes. Waar de trading navigator methode inspeelt op koersstijging, heb je evenzeer methodes die inspelen op koersdaling. Kies een methode die past bij jouw doelstelling en bij jouw persoonlijkheid en interesse in de beurs.

Waar moet een goede methode om te beleggen aan voldoen?

 • Toetreding: duidelijke voorwaarden bepalen voordat je beursorder voor een specifiek aandeel kunt invoeren – dit kan een technische analyse, fundamentele analyse of beide omvatten. Of zoals bij de Trading Navigator methode is dit een markttrend analyse die a.d.h.v. groene pijlen koopsignalen aangeeft. 
 • Initiële stop-loss: prijs waartegen je de gehele positie sluit als deze niet in jouw voordeel uitpakt. Het risico per aandeel is het verschil tussen de instapprijs en de initiële stop. Blijf niet in verlieslatende posities zitten omwille van emotie, maar bepaal duidelijk vooraf wanneer je uitstapt als de positie verlieslatend is. Bij de Trading Navigator wordt dit met rode pijlen aangegeven. Volg consequent het verkoopsignaal, ook als is de koers dan lager dan wanneer je bent ingestapt.
 • Spreiding: Een goede methode bepaalt ook in welke mate je gaat spreiden. Zorg dat je niet al je geld in een aandeel stopt, maar koop verschillende aandelen, het beste in verschillende sectoren, markten en werelddelen. Zo vang je een verlieslatende trade op door hopelijk veel meer winstgevende trades. In ieder geval is je portefeuille dan bestand tegen een stootje. Bemerk dat je zelfs kunt gaan spreiden in verschillende methodes die je toepast om te beleggen op de beurs.
 • Initiële prijsdoelstelling: prijs waartegen je een deel of alle winst neemt als de koers in jouw voordeel verloopt. Bij de Trading Navigator kun je de rode pijlen volgen die het verkoopsignaal aangeven.

In principe, voor elke actie die je onderneemt met betrekking tot handelen op de beurs, moet een aanleiding gevende reden duidelijk beschreven staan in jouw strategie. 

Financieel beheer om de verliezen klein te houden

Het doel van financieel beheer is om jouw financieel welzijn ​​te verzekeren door risico's te vermijden waardoor je grote sommen geld zou kunnen verliezen of failliet zou kunnen gaan. Goede regels voor financieel beheer moeten het volgende omvatten: 

 • Maximum risicobedrag voor elke trade. Het verschil tussen de instapprijs en jouw initiële stop loss is het risico per aandeel. Jouw maximale risicobedrag voor elke trade bepaalt de aandelengrootte. 
 • Maximum risicobedrag voor al jouw geopende posities. Maximum verlies voordat je stopt met handelen (op dag of weekbasis, afhankelijk van hoe actief je belegt binnen jouw methode); vermijd emoties die je proberen te overhalen om een verlieslatende positie aan te houden omdat je denkt dat de koers toch weer gaat stijgen. 

Tijdens je leerfase moet je doel zijn om break-even te spelen, nog niet zozeer om geld te verdienen op de beurs. Begin met lage limieten en verhoog ze naarmate je meer en meer consistent winst gaat maken, anders ga je gewoon sneller bankroet.

En natuurlijk, nog veiliger is het om je strategie om te beleggen eerst virtueel gaat uittesten, dus zonder risico om je eigen geld te gaan verliezen. Dat kan perfect op onze website Virtueel Beleggen. Niemand die het je daar kwalijk zal nemen als je een paar virtuele euro’s kwijt raakt. Maar ondertussen test je wel perfect uit wat jouw strategie zou doen op de echte beurs.

Goede administratie bijhouden van je beurstransacties

Hoewel het proces van het opdoen van kennis en ervaring tijd kost, kan het een stuk sneller gaan door jouw beurstransacties goed bij te houden.

Met goede gegevens kun je: 

 • Nagaan of jouw transacties op de beurs volledig in lijn zijn met jouw strategie, en dus of je jouw methode om te beleggen consequent hebt gevolgd, en niet jouw emoties toch stiekem de overhand hebt laten nemen. 
 • Leren van je verliezen; jazeker, ze kosten je geld, maar in principe is dit leergeld, denk aan de opleiding die je ervoor terugkrijgt. Leer uit je fouten. 

Je kunt het beste ook een dagboek bijhouden van je waarnemingen over je eigen gemoedstoestand. Zo leer je steeds meer over jezelf en je eigen (emotionele) limieten en kun je jouw beleggingsmethode daarop afstemmen.

Een beleggingsmethode die je emoties buiten spel zetten

Tijdens de handelsuren op de beurs kunnen emoties slimme mensen in idioten veranderen. Je kunt dus het beste voorkomen dat je tijdens die uren beslissingen moet gaan nemen. Dit vereist een gedetailleerde strategie met goed en duidelijk opgestelde regels voor het handelen op de beurs. 

Voor elke actie die je op de beurs onderneemt, mag de reden in ieder geval niet hebzucht of angst zijn. De reden zou moeten zijn: omdat de beleggingsmethode of strategie het aangeeft. Met een goede strategie die je consequent aanhoudt, wordt je manier van handelen er een van geduld en discipline.

Volg je strategie zonder uitzondering . Elke geldige reden voor een uitzondering - bijvoorbeeld het corrigeren van een onoplettendheid - moet onderdeel zijn van je methode en er moet een regel voor worden opgesteld, mocht die er nog niet zijn. 

Overtrading

Soms is niets doen het beste. Niet handelen op die slechte dagen is de sleutel om een ​​consistente winnaar te worden. Maar in sommige situaties is het erg verleidelijk om te veel te handelen:

 • Als je handelt om te voorzien in een behoefte aan actie, of uit verveling
 • Als je de gevolgde strategie nog niet aangeeft om te kopen of verkopen, maar je niet kunt wachten
 • Als je bang bent dat je een geweldige transactie of een geweldige markt misloopt
 • Als je verliezen wilt goedmaken
 • Als je handelt om het gevoel te hebben dat je aan het werk bent in plaats van stil te zitten

Ga niet handelen onder de volgende condities:

 • Je volgt je strategie niet
 • Je hebt je maximale (dagelijkse of wekelijkse) verlies bereikt
 • Je bent ziek of erg moe
 • Je bent erg emotioneel (overstuur, onder druk gezet om geld te verdienen, etc.)
 • Je gebruikt nieuwe tools waarmee je niet helemaal vertrouwd bent (ga hiermee eerst virtueel beleggen)
 • Je hebt tijd nodig om aan jouw strategie te werken (die je best eerst virtueel uittest)

Houding van de succesvolle belegger

Verliezende beleggers zoeken naar een "zekere zaak", houden hoop en vermijden kleine verliezen te accepteren. Hun trades zijn vaak gebaseerd op emoties. 

De koers exact voorspellen is voor elke beurshandelaar onmogelijk. Maar je kunt met de juiste methode en strategie wel een goede inschatting maken van het toekomstige koersverloop van een aandeel. Met een juiste strategie en een goede spreiding van zowel aandelen in verschillende sectoren, als in verschillende werelddelen en eventueel zelfs spreiding van verschillende strategieën, worden de verliezen opgevangen door grotere winsten waardoor jij onder de streep geld verdient op de beurs en je niet hoeft wakker te liggen van een verlieslatende trade, die zelfs de beste beleggers ter wereld niet kunnen voorkomen.

Jouw mindset heeft een directe invloed op jouw beursresultaten

 • Neem verantwoordelijkheid voor al jouw acties; geef niet de markt of wereldgebeurtenissen de schuld. Jij bent verantwoordelijk en jij alleen.
 • Beleg om goed te beleggen en uit liefde voor beleggen, niet om vaak te handelen als zat je in het casino aan de slotmachine en niet alleen maar voor het geld. Het geld zal komen als gevolg van goed beleggen met een goede en onderbouwde strategie.
 • Laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen. Volg consequent de regels van jouw strategie om mee te beleggen.
 • Denk nooit dat het makkelijk is om geld te verdienen met handelen op de beurs en ga er nooit vanuit dat je genoeg weet.
 • Heb geen bepaalde verwachtingen wanneer je een beursorder plaatst, omdat je weet dat er van alles kan gebeuren. 
 • Wees nooit overtuigd dat de koers in jouw voordeel zal verlopen. Maak aan de hand van jouw methode om te beleggen een onderbouwde inschatting, maar weet dat het nooit 100% zeker zal lopen zoals je denkt.
 • Gebruik je hoofd en blijf kalm; raak niet opgewonden of depressief. Houd een dagboek bij van je emoties en stel je strategie bij als je merkt dat het teveel energie gaat kosten of dat je te emotioneel wordt bij de winsten en verliezen die je maakt. Met een kleiner bedrag gaan beleggen kan dan bv. een goed idee zijn. 
 • Denk over beleggen als een serieuze en intellectuele bezigheid.
 • Tel niet hoeveel geld je hebt verdiend of verloren als je gaat handelen op de beurs – concentreer je op goed handelen en behandel elke trade alsof het je allereerste is.

Lees meer over 9 principes een succesvolle belegger in deze blogpost.

Wil je meer informatie over succesvol beleggen?

Dan is het boek “In 10 Stappen Succesvol Beleggen” een absolute aanrader om te lezen. Het boek kost normaal 17.50 euro, maar wij kunnen het boek nu tijdelijk geheel gratis aanbieden. Je betaalt dan alleen de verzendkosten, aangezien het een fysiek boek is dat met de post wordt verstuurd.


Ga naar deze pagina om het boek meteen te bestellen.

Crypto Master Class

6 verstandige stappen voor de financiële toekomst van drukbezette boom...

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe aandelen selecteren?

Virtueel Beleggen
3 years ago

Live: gratis virtueel beleggen in crypto en prijzen winnen!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Alles over: Beleggen in goud

Virtueel Beleggen
2 years ago

6 Belangrijke verschillen tussen indexfondsen en ETF's

Virtueel Beleggen
2 years ago