Belang van een juiste mindset bij beleggen

Vertrouw niet op je emoties bij het beleggen in aandelen, maar volg met een heldere en gefocuste geest strikt jouw eigen strategie en methode.

Het hebben van de juiste mindset is cruciaal in elk soort onderneming die je aangaat. En handelen in aandelen is slechts een van de vele voorbeelden waarbij een heldere en gefocuste gemoedstoestand het verschil kan maken tussen rampspoed en succes. Handelen in aandelen kan een riskante onderneming zijn, temeer omdat de toekomst onbekend is en daarmee dus ook het koersverloop van het aandeel. Maar met de juiste mindset kom je verder dan met emoties. 

Wat is de juiste mindset bij het handelen in aandelen?

Een van de belangrijkste tips bij aandelen verhandelen is om je emoties op afstand te houden. Emoties kennen geen plaats in een harde sector als de aandelenmarkt, waar feiten en cijfers het enige zijn dat telt. Ga bijvoorbeeld niet in aandelen beleggen of aandelen verhandelen op basis van persoonlijke inschattingen of zuiver op het gevoel. Baseer jouw beslissingen op bekende feiten en berekende prognoses. Een positie in een aandeel nemen alleen maar omdat je het gevoel hebt dat het aandeel zal gaan stijgen in waarde, is een recept voor verlies. Blijf bij de feiten.

Met het gratis e-book “30 winstgevende aandelen in 5 minuten” leer je op een technische manier aandelen selecteren, los van je gevoel of emotie. Hoewel je best kunt kiezen voor aandelen in een sector waar je zelf gevoel of passie voor voelt. Maar laat dat gevoel en passie niet de reden zijn waarom je een specifiek aandeel koopt.

Misschien ben je een grote fan van Apple, of Microsoft of ben je dagelijks op Facebook actief of houd je enorm van bingewatchen op Netflix. Maar als jij om alleen die reden, jouw genegenheid voor een bepaald bedrijf, aandelen van dat bedrijf koopt op een moment waar de koers heel hoog staat en dreigt te dalen… dan is de kans zeer reëel dat je verlies gaat maken. En dat ongeacht hoe groot jouw liefde voor dat bedrijf ook is.

Ervaring op de aandelenmarkt

Sommigen zullen beweren dat instinct ook een rol speelt bij het kiezen van succesvolle aandelen. Maar dat geldt niet voor de beginnende belegger. Wat je later eventueel kan helpen, zijn de instincten die je door tijd en ervaring in de aandelenmarkt hebt ontwikkeld als je al enige tijd bezig bent met beleggen. Maar dan nog zullen instincten alleen jou geen geweldige en succesvolle belegger maken. Zelfs als je instinct een bepaald aandeel aanwijst, is een technische analyse nog steeds op zijn plaats voor je effectief een positie inneemt.

Geluk beproeven doe je op de loterij

Als je in het verleden een keer geluk hebt gehad met het willekeurig of op emotie kiezen van een aandeel, zou het een goede zaak kunnen zijn om toch een stapje terug te nemen. Het is niet echt een goed idee om als beginnende belegger op je instincten of geluk te blijven vertrouwen. Je kunt zo vol van jezelf worden door het gevoel van succes, dat je begint uit te breiden en te handelen met grotere budgetten. Dit is een veel voorkomende fout en beter is het dat je dit soort beslissingen op emotie vermijdt. Ondanks het succes wat je ermee hebt behaald. Dit is namelijk geen reproduceerbaar succes. Het is niets anders dan wanneer je een lot koopt bij de loterij… het is niet omdat je met dat lot hebt gewonnen, dat je de volgende keer weer zult winnen. Zelfs niet wanneer je op hetzelfde tijdstip bij dezelfde verkoper hetzelfde type lot koopt.

Vermijd over-traden in aandelen

Er zijn in principe twee soorten overtrading: te vaak handelen en teveel aandelen verhandelen.

Als je te vaak handelt, herinner jezelf er dan aan dat er geen goede reden is om constant te handelen. Continu met de beurs en met aandelen bezig zijn verhoogt stress en heeft een negatieve impact op je gemoedstoestand. 

Er is geen reden om elk klein winstje mee te willen pakken of elke indicatie op verlies veilig te willen stellen "voor het te laat is". De negatieve gevolgen van de tijd, energie, stress en verlies aan heldere focus en mindset die dit oplevert zijn groter dan de eventuele kleine winst die je ermee zou pakken of het kleine verlies die je hiermee voorkomt. 

In plaats van elk potentieel winstgevend aandeel mee te pakken dat voorbij komt, kun je er beter voor zorgen dat elke positie die je inneemt voldoet aan de criteria van jouw eigen methode. Wijk niet af van jouw strategie. Natuurlijk kun je jouw strategie zelf bijstellen naarmate je meer en meer ervaring krijgt met het verhandelen van aandelen. Maar het is doorgaans niet verstandig om af te wijken en om een positie aan te nemen in een aandeel, wat je normaal gezien volgens jouw strategie niet zou doen. De valkuil hierin is immers dat je jouw keuze om het aandeel te kopen toch gaat baseren op gevoel of emotie. Het recept voor verlies, zelfs al maak je toch een keer winst met zo’n buiten jouw strategie om aangekocht aandeel. Doe dit niet.

Met een goede methode en strategie ben je hooguit 1 of 2 keer per week bezig met het bijsturen van jouw aandelenposities. Vertrouw vervolgens op jouw eigen strategie en geniet. Bemerk dat je jouw strategie zonder risico kunt uittesten hier op onze website Virtueel Beleggen.

Verlies maken op de beurs hoort er bij

Zelfs onder druk of in stress-situaties moet je het jezelf nog steeds gemakkelijk maken. Verlies maken op de beurs hoort er voor elke belegger ook bij. Er zijn beleggers die de neiging hebben om streng voor zichzelf te zijn en hierdoor veel druk op zichzelf leggen of het verlies moeilijk kunnen verwerken. Dat heeft geen zin. Positieve zelfkritiek is iets anders dan te hard op je gezicht slaan als je fouten maakt. Leer van je fouten en laat ze dan los. Zelf toegebrachte psychologische schade is moeilijk te overwinnen, dus het is het beste om het volledig te vermijden.

Handelen in aandelen is een serieuze zaak. Maar wees nooit te streng voor jezelf. Kom tot rust en geniet er ook van. De beste beleggers weten nog steeds een keer goed te lachen, ze lachen zelfs om zichzelf. Plezier hebben en je geest ontspannen, houdt je geest ook helder en gefocust. Het hebben van de juiste mindset kan je enorme resultaten opleveren en tegelijkertijd kun je plezier hebben terwijl je geld verdient met beleggen.

Methode voor succesvol beleggen

Ontwikkel jouw eigen set handelsregels om te volgen. Dit stelt je in staat om een stap terug te doen, zelfs als je jezelf midden in een reeks successen bevindt, toch je emotie om verder te doen kunnen uitschakelen en jouw systeem emotieloos te kunnen blijven volgen. En leer hierbij verlies te accepteren en te zien als een kans om jouw recept voor succesvol beleggen nog beter te maken.

Wil je een vlotte start maken met het opzetten van jouw eigen systeem om succesvol te gaan beleggen, dan is de Trading Navigator Methode een aangewezen start. Deze methode helpt je om jouw emoties uit te schakelen en de trends in de markt te volgen op basis van de koop- en verkoopsignalen die het algoritme aangeeft. Je leest er in deze blog alles over en je kunt hier aanmelden voor een gratis online training over de Trading Navigator methode.

Crypto Master Class

7 manieren om extra kapitaal te verdienen in de herfstmaanden

Virtueel Beleggen
2 years ago

Daytrading en EV-aandelen, potentieel rendement en risico's

Virtueel Beleggen
2 years ago

Europese alternatieven voor de populairste Amerikaanse ETF’s

Virtueel Beleggen
2 years ago

Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Virtueel Beleggen
2 years ago

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
1 year ago