8 belangrijke tips voor elke belegger

3 tips om de kosten van je beleggingen te beperken en 5 tips voor beleggers in dividendaandelen.

3 belangrijke tips om de kosten van je beleggingen te beperken

Iedereen die op een bepaald ogenblik de keuze maakt om te gaan beleggen doet dat uiteraard om er een bepaald rendement mee te kunnen behalen. Dat spreekt voor zich. Verschillende zaken kunnen echter een negatieve impact hebben op het door jou beoogde rendement. Het gaat hierbij niet alleen om het zogenaamde koersrisico, maar ook om bijvoorbeeld de kosten die je moet betalen voor het kunnen doorvoeren van je beleggingen. Wil je er alvast graag voor kunnen zorgen dat deze kosten tot een absoluut minimum kunnen worden beperkt? Dat is mogelijk door aandacht te besteden aan de drie hieronder terug te vinden belangrijke tips.  

1.) Investeer in beleggingsproducten zonder kosten

Wat is de eenvoudigste manier om de kosten op je beleggingen te drukken? Zeer eenvoudig, namelijk investeren in beleggingsproducten waar geen kosten aan verbonden zijn! Allemaal leuk en aardig, maar is dat in de praktijk wel mogelijk? Zeker en vast. Voor verschillende brokers geldt dat zij bepaalde beleggingsproducten (extra) in de kijker willen zetten. Dat doen ze door bijvoorbeeld geen transactiekosten aan te rekenen op de investering die je erin gaat doen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien maar een kleine tegemoetkoming, maar wanneer je periodiek gaat investeren zal je al snel tot de conclusie komen dat het bedrag dat je op deze manier kan besparen sterk kan oplopen.

Voor een voorbeeld van een bovenstaande promotie hoeven we eigenlijk helemaal niet ver te zoeken. Het is namelijk zo dat we daarvoor kunnen verwijzen naar DeGiro. Dit is sinds jaar en dag één van de bekendste en tevens ook zeker één van de grootste brokers die er op de Nederlandse markt zijn terug te vinden. Indien je ervoor kiest om bij deze broker te gaan beleggen is het mogelijk om te gaan investeren in bepaalde indexfondsen die toebehoren tot de zogenaamde ‘kernselectie’. 

Het gaat hierbij om een speciale selectie bestaande uit verschillende populaire ETF’s waarin je één keer per maand gratis kan instappen. Enkele voorbeelden van dergelijke ETF’s zijn de VWRL, maar natuurlijk ook de Vanguard S&P 500 ETF. In het bijzonder wanneer je graag periodiek in fondsen wil beleggen is kijken in de richting van mogelijkheden zeer de moeite waard. 

2.) Vergelijk goed de kosten op de verschillende beurzen

In het bijzonder voor beginnende beleggers geldt dat ze er vaak niet bij stil staan dat de kosten die worden aangerekend op de verschillende beurzen danig kunnen verschillen. In het bijzonder wanneer je gewend bent om te beleggen op bijvoorbeeld de Euronext Amsterdam of de Xetra beurs is de kans best groot dat je de vrij hoge transactiekosten voor lief neemt. Dat hoef je echter niet persé te doen. De hoge kosten die worden aangerekend op deze Europese beurzen zijn voor heel wat mensen alvast de belangrijkste reden om steeds meer te kijken in de richting van Amerikaanse beurzen. De zogenaamde New York Stock Exchange kenmerkt zich immers door erg lage kosten.

De transactiekosten zijn misschien wel één van de meest vervelende kosten waar je als belegger mee te maken krijgt. Dat is het gevolg van het feit dat deze kosten zoals de naam reeds aangeeft op elke transactie worden aangerekend. Of het daarbij nu gaat om het kopen of het verkopen van bijvoorbeeld aandelen of ETF’s maakt geen verschil. De transactiekosten betaal je dus gewoon altijd. Door even grondig de kosten op de verschillende beurzen met elkaar te vergelijken zal je echter kunnen vaststellen dat je hier zeer eenvoudig op kan besparen. Let wel, het spreekt voor zich dat niet alle aandelen of ETF’s zomaar aan elke beurs genoteerd staan. 

3.) Wees je bewust van alle verschillende kosten die er aangerekend worden

In het verlengde van bovenstaande ligt het feit dat beleggers rekening dienen te houden met verschillende kosten. De transactiekost is natuurlijk een zeer belangrijke, maar er is meer. Eveneens van belang is bijvoorbeeld of de broker van je keuze een bepaalde commissie inhoudt of niet. Vroeger was dat niet meer dan normaal omdat zo goed als elke partij dit deed. Tegenwoordig is dat gelukkig niet langer het geval. Er kan dan ook worden vastgesteld dat verschillende van de grootste brokers geen commissie meer in rekening brengen. Betekent dit dat de transactiekost nog de enige kost is waar je mee kan worden geconfronteerd tijdens het beleggen? Dat nu ook weer niet! 

Andere kosten waar je mee kan worden geconfronteerd buiten de transactiekost is bijvoorbeeld de beurskost. Deze kost wordt door de broker jaarlijks aangerekend om je toegang te verlenen tot de beurs waaraan je bepaalde beleggingsproducten hebt gekocht. Bovendien is het zo dat er ook nog eens bepaalde ‘corporate action’ kosten kunnen worden aangerekend. Is er omwille van een bepaalde handeling een (manuele) tussenkomst vereist van de broker? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat er daarvoor mogelijks extra kosten aangerekend zullen worden.

5 belangrijke tips voor beleggers in dividendaandelen

Een groot aantal beleggers kiest er in de praktijk voor om hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend te beleggen in dividendaandelen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat men op die manier op twee paarden kan wedden. Enerzijds spreekt het voor zich dat ook deze dividendaandelen in waarde kunnen stijgen, maar daarnaast ben je ook nog eens verzekerd van de periodieke dividenden die worden uitbetaald. Overweeg jij eveneens om een investering te gaan doen in deze aandelen? Dan kunnen de 5 aangehaalde tips hier op deze pagina voor jou ongetwijfeld de moeite waard zijn.

1.) Hoeveel keer per jaar worden de dividenden uitbetaald?

Voor vrij nieuwe, Europese beleggers geldt dat zij er vaak vanuit gaan dat de dividenden die door bedrijven worden uitgekeerd één keer per jaar worden betaald. Deze aanname is niet zo verwonderlijk. Wanneer deze investeerders reeds vertrouwd zijn met Europese aandelen is de kans namelijk ongelofelijk groot dat zij altijd slechts één keer per jaar dividend uitbetaald hebben gekregen. Dat is aan de andere kant van de oceaan echter niet de gewoonte. In het bijzonder voor de grote(re) bedrijven geldt namelijk dat ze er doorgaans voor kiezen om één keer per kwartaal het dividend uit te betalen. In bepaalde (zeldzame) gevallen gebeurt dit zelfs maandelijks. Wanneer je op dit vlak over concrete eisen beschikt (bijvoorbeeld met het oog op het realiseren van een passief inkomen) is dit alvast een belangrijk punt om rekening mee te houden.

2.) Controleer de betrouwbaarheid van het dividend

Investeren in dividendaandelen is louter en alleen interessant wanneer je kan rekenen op de betrouwbaarheid van het dividend dat wordt uitgekeerd. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat waarde-aandelen in de praktijk doorgaans altijd over een aanzienlijk tragere groei beschikken in vergelijking met dividendaandelen. Die tragere groei kan perfect worden opgevangen door het dividend… althans op voorwaarde dat er ook daadwerkelijk een dividend wordt uitbetaald. Controleer dus altijd even grondig hoeveel jaar het dividend door het bedrijf waarin je wenst te investeren reeds werd uitbetaald en of deze bijvoorbeeld soms een knip in het dividend heeft moeten zetten of niet. Zo kan je meteen de betrouwbaarheid van het dividend bepalen.

3.) Welke groei heeft het dividendaandeel reeds laten optekenen?

Kunnen rekenen op een betrouwbaar dividend is uiteraard slechts één ding. Wanneer het dividend vele jaren op hetzelfde niveau wordt gehouden kan dat er namelijk in de praktijk voor zorgen dat het dividend niet langer de inflatie het hoofd kan bieden. Het spreekt voor zich dat dit niet meteen de bedoeling is. Omwille van deze reden wordt het altijd aan beleggers aangeraden om in eerste instantie te investeren in bedrijven die erom bekend staan hun dividend reeds stelselmatig te hebben verhoogd. Door te beleggen in zogenaamde ‘Dividend Aristocrats’ kan je er in de praktijk dan ook min of meer zeker van zijn dat je de inflatie altijd bij kan houden en wellicht het hoofd kan bieden. Ook dit is zeker een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan.

4.) Een zeer hoog dividend gaat vaak gepaard met aanzienlijke risico’s

Voor dividendaandelen of waarde-aandelen geldt dat ze er over het algemeen om bekend staan erg veilig te zijn om in te investeren. Het is zeker zo dat het merendeel van de waarde-aandelen aanzienlijk meer zekerheid bieden ten opzichte van groeiaandelen. Dit gezegd hebbende mag je, je hier als investeerder ook niet blind op staren. Daarmee bedoelen we dat een hoog dividend nog altijd zomaar kan wijzen in de richting van een aanzienlijk risico. Vaak wordt dat hoge dividend dan ook specifiek aangeboden om potentiële investeerders over de streep te kunnen trekken. Denk dus niet zomaar dat je met dividendaandelen altijd automatisch bent verzekerd van 100% veiligheid. 

5.) Je dividenden herinvesteren levert je nog meer rendement op

De dividenden die je ontvangt uit je investeringen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om je vaste lasten mee te betalen of je kan er natuurlijk rijker door gaan leven. Daarnaast is het echter ook mogelijk om de dividenden die je ontvangt te gaan herinvesteren. Op deze manier kan je immers rekenen op twee concrete voordelen, namelijk:

  1. Je ziet de waarde van je beleggingsportefeuille verder toenemen; 
  2. Meer dividendaandelen leidt automatisch ook tot meer dividend; 

Het zogenaamde rente-op-rente effect waar je bij kan rekenen op dividendaandelen zorgt er voor dat je na verloop van tijd over een beleggingsportefeuille zal beschikken die volledig op zichzelf kan werken zonder dat er daarvoor nog extra inleg is vereist. Niet zelden ontstaat er op deze manier ook een zeer aardig passief inkomen. Het mag dan ook duidelijk zijn, het herinvesteren van je ontvangen dividenden kan in de praktijk zonder meer de moeite waard zijn.

Boek vol waardevolle tips over succesvol beleggen, nu tijdelijk gratis

Wil jij nog veel meer tips om succesvol te gaan beleggen? Lees dan het boek In 10 Stappen Succesvol Beleggen.

Het boek kost via bol.com of managementboek.nl normaal 17,50 euro, maar wij kunnen het boek nu tijdelijk gratis aanbieden! Je betaalt alleen een bijdrage in de verzendkosten, het is immers een fysiek boek dat naar jou wordt opgestuurd met de post.

Jouw exemplaar van het boek meteen aanvragen? Volg deze link om binnen enkele dagen dit waardevolle boek in jouw brievenbus te vinden.

Crypto Master Class

Aan de vooravond van de Grote Wall Street Beurscrash in 1929

Virtueel Beleggen
3 years ago

Europese alternatieven voor de populairste Amerikaanse ETF’s

Virtueel Beleggen
3 years ago

Alles over: Beleggen in goud

Virtueel Beleggen
3 years ago

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Een winnende strategie voor beleggen op de aandelenmarkt

Virtueel Beleggen
3 years ago