Geld sparen zorgt niet langer voor een vermogensgroei, in tegendeel

De manier waarop we als mensen met geld omgaan is door de jaren heen sterk veranderd. Vroeger betaalden we bijvoorbeeld nog allemaal massaal in de winkels met cash geld. Tegenwoordig zijn die cash betalingen echter grotendeels vervangen door elektronische betalingen. Toch is er één ding grotendeels hetzelfde gebleven. De manier waarop we geld opzijzetten of sparen voor later is eigenlijk door de jaren heen min of meer hetzelfde gebleven. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat de ooit aangeboden rendementen op bijvoorbeeld een spaarrekening definitief tot het verleden blijken te behoren. Voor mensen die zich niet aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden dreigt in plaats van een vermogensgroei een afname van hun vermogen. Zou jij graag willen achterhalen hoe je jouw koopkracht toch kan blijven beschermen? Lees dan snel verder!

Waarom sparen mensen nog steeds massaal op een spaarrekening?

Geld sparen is van alle tijden. Al zolang ons financiële stelsel bestaat zijn mensen gedreven om geld te sparen. Dit kan voor allerhande doeleinden zijn. Misschien wil men wel graag geld sparen om op vakantie te kunnen gaan? Of misschien wil men wel graag een appeltje voor de dorst voor later bij elkaar sparen. Het zijn slechts enkele van de vele spaardoelen die vooropgesteld kunnen worden. Bovendien hebben we daarbij nog een belangrijke over het hoofd gezien. Het is namelijk zo dat veel mensen ook graag geld willen sparen om onverwachte situaties het hoofd te kunnen bieden. Gaat de wasmachine stuk? Of kom je bijvoorbeeld tijdelijk zonder werk te zitten? Dan zal je dergelijke situaties of gebeurtenissen financieel willen kunnen overbruggen. Spaargeld kan daarbij helpen.

Bovenstaande pleit in het voordeel van het aanhouden van spaargelden op een spaarrekening. Er is echter een keerzijde aan de medaille. Ondanks het feit dat we er grote voorstander van zijn om een stukje van je vermogen als financiële buffer aan te houden op een spaarrekening is het zo dat je ook even stil moet blijven staan bij het rendement dat je daarmee weet te behalen… of beter gezegd niet meer mee weet te behalen. De tijd dat je nog kon rekenen op een degelijke rente op je spaarrekening lijkt tegenwoordig namelijk al lang vervlogen… en dat is een belangrijk aandachtspunt.

Waarom de lage rente op je spaarrekening nefast is voor je vermogen

Voor heel wat mensen geldt dat ze niet goed begrijpen waarom de lage rente spaarrekening op moment van schrijven een probleem moet zijn. Oké je verdient niet echt iets meer op het geld dat geparkeerd staat op je spaarrekening, maar je verliest toch ook niets? Dat is niet helemaal juist. In eerste instantie richten we alvast even een blik op de toekomst. Wanneer we dat doen kunnen we stellen dat het wellicht nog slechts een kwestie van tijd is voordat banken zullen starten met het aanrekenen van een negatieve rente. Sterker nog, in verschillende situaties is dat nu reeds het geval. De meest vermogende spaarders voelen net als grote ondernemingen de hete adem van de negatieve rente reeds in de nek. Vergis je dus niet, het moment dat je een bepaald percentage zal moeten betalen over je verzamelde kapitaal om het bij de bank te “mogen” parkeren is nabij. 

Er is echter nog een belangrijke factor waar aandacht aan moet worden geschonken. Zelfs wanneer je gebruik maakt van een 0 procent rente spaarrekening is het namelijk zo dat je vermogen in waarde afneemt. Hoezo? Het bedrag dat op je spaarrekening staat blijft toch gewoon behouden? Dat klopt. Echter wordt er daarbij geen rekening gehouden met de inflatie. Veel mensen staan er niet bij stil, maar het leven wordt elk jaar opnieuw duurder. Vroeger zorgde een degelijke spaarrente ervoor dat je vermogen niet aan koopkracht verloor, maar die tijd ligt reeds behoorlijk ver achter ons. Over het jaar 2020 was er in Nederland sprake van een inflatie van 1,28 procent. Het is zo goed als zeker dat die inflatie in de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Dat gecombineerd met een 0 procent of zelfs een negatieve rente spaarrekening is nefast voor je vermogensgroei. 

Waarom denken steeds meer mensen aan hun geld beleggen?

We zijn op een moment gekomen waarop geld sparen niet langer moet worden gedaan om je vermogen te laten aandikken, zelfs niet om ze te beschermen. De enige reden waarom je er tegenwoordig nog voor zou moeten kiezen om een bepaald gedeelte van je vermogen als spaargeld op een spaarrekening aan te houden is dan ook als financiële buffer. Betekent dit dan meteen dat je, je gespaarde vermogen op geen enkele manier nog rendement kan laten opleveren? Gelukkig niet. 

Sinds de Coronacrisis zijn steeds meer mensen zich bewust geworden van de meerwaarde die schuilt in geld beleggen. Door ervoor te kiezen om met een bepaald gedeelte van je vermogen te gaan beleggen kan je dan ook in de praktijk verschillende voordelen realiseren. Denk hierbij aan:

  1. Je hebt de mogelijkheid om een financiële meerwaarde te realiseren op je vermogen die de inflatie moeiteloos het hoofd kan bieden. 
  2. Het is mits de juiste beleggingen mogelijk om niet alleen een betrouwbaar, maar bovendien ook stelselmatig stijgend passief inkomen te realiseren; 

Vroeger werd geld beleggen vaak aanzien als iets wat bijzonder risicovol was. Bovendien moest je doorgaans altijd rekening houden met torenhoge kosten die in rekening werden gebracht door tussenpartijen. Gelukkig is er op dit vlak door de jaren heen bijzonder veel veranderd. Tegenwoordig is het dan ook zo dat beleggen veel toegankelijker is geworden. Dit mede door de komst van online brokers. Je kan als belegger tegenwoordig dan ook de volledige controle over je vermogen zelf stevig in de hand houden. Net omdat je zoveel zelf kan doen liggen ook de kosten significant lager. 

Een financiële meerwaarde realiseren door te beleggen

Dat geld sparen op een spaarrekening je geen financiële meerwaarde meer zal opleveren is inmiddels wel duidelijk. Wanneer je op zoek bent naar een alternatief dat daar wel in slaagt kan beleggen een uitstekende oplossing bieden voor je probleem. Je geld beleggen zorgt ervoor dat je eigenlijk op meerdere manieren een bepaald rendement kan genereren, namelijk:

  1. Door de meerwaarde die de asset waarin je hebt belegd weet te realiseren; 
  2. Door periodieke uitbetalingen die gebeuren onder de vorm van bijvoorbeeld dividenden; 

Belangrijk om rekening mee te houden bij geld beleggen is dat je in tegenstelling tot wanneer je geld op een spaarrekening plaatst je oorspronkelijke inleg altijd kan verliezen. Met andere woorden, investeer jij op een zeker ogenblik 1.000 euro in een bepaald bedrijf en gaat deze failliet? Dan ben je als aandeelhouder je oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag kwijt. Meer verliezen dan je zelf hebt belegd is niet mogelijk, tenzij je ervoor kiest om bepaalde bedrijven te shorten. Geen behoeften, de kans dat je dit als (beginnende) belegger ooit zal doen is zeer klein. Mocht je dat ooit toch van plan zijn zal je inmiddels voldoende ervaring hebben opgedaan om de extra risico’s van deze vorm van beleggen te begrijpen. Overigens is het shorten van posities altijd een vrije keuze en dus geen “verplichting”. 

Het belang van een gediversifieerde beleggingsportefeuille

Het mag dan inderdaad zo zijn dat geld beleggen meer risico’s met zich meebrengt dan geld sparen, gelukkig kan je deze risico’s ook grotendeels het hoofd bieden. Je kan dit onder meer doen door te zorgen voor een stabiele, goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. Heel wat mensen zullen zich nu wellicht al even in de haren krabben, maar dat is echt nergens voor nodig. Voor het uitkiezen van de eerste beleggingen die je gaat doen zal je graag het volgende willen doen: 

  1. Kijk naar betrouwbare ondernemingen die over een solide marktpositie beschikken;
  2. Zorg voor een stevig fundament door te beleggen in waarde- of dividendaandelen; 
  3. Doe onderzoek naar wat de meest gewaardeerde aandelen onder topbeleggers zijn; 

Veel mensen vrezen dat beginnen met geld beleggen niet voor hen is weggelegd omdat er sprake zou zijn van een hoge instapdrempel. Vroeger was dat inderdaad het geval. De tijden zijn op dit vlak echter danig veranderd. Het merendeel van de grote online brokers hebben een opvallend toegankelijk platform dat het mogelijk maakt om snel en eenvoudig alle gewenste handelingen op uit te voeren. Bovendien hoef je ook de assets waarin je wenst te beleggen niet zover te zoeken.

Het zetten van je eerste stappen in de beleggerswereld

Heb je altijd gekozen voor eenvoudig geld sparen op een spaarrekening, maar wil je nu graag terug je vermogen zien aandikken? Ben je daarom van plan om je eerste stappen in de beleggerswereld te zetten? Dan zal je om te beginnen even goed moeten kijken in de richting van potentieel interessante beleggingen. Omdat je als beginnende belegger niet vanaf de start grote risico’s zal willen lopen zijn er op dit vlak twee belangrijke tips waar je rekening mee kan houden. Het gaat hierbij om:

  1. Kies in het begin voor waarde-aandelen die een betrouwbaar dividend uitbetalen;
  2. Kies voor ETF’s wanneer het bedrag dat je gaat investeren niet voldoende groot is;

De reden waarom er in eerste instantie wordt aangeraden om te kijken naar waarde-aandelen is het gevolg van het feit dat deze aandelen veel minder volatiel zijn. Met andere woorden, de koersbewegingen die ze maken zijn aanzienlijk beperkter in vergelijking met groeiaandelen. Bovendien is ook het risico significant lager. De kans dat een Microsoft, een Apple of een Johnson & Johnson van vandaag op morgen verdwijnt is toch echt wel bijzonder klein. Voor bepaalde groeibedrijven waarin kan worden geïnvesteerd is dat risico veel groter. 

Download hier ons gratis boek: "Van Virtueel Beleggen naar Succesvol Echt Beleggen" en lees hoe je veilig en risicobeperkend de eerste stappen voor succesvol beleggen kunt maken.

Waarom je geld beleggen in ETF’s?

De tweede optie waar je als startende belegger over beschikt is beleggen in ETF’s. Een ETF is een zogenaamd ‘Exchange Traded Fund’. Het gaat hierbij dus met andere woorden om een fonds dat bestaat uit een groot aantal verschillende (stukjes) aandelen. Dergelijke fondsen zijn voornamelijk de voorbije jaren stelselmatig populairder geworden. Dit onder meer omdat:

  1. Steeds meer mensen met een kleiner budget de weg vinden naar de beleggerswereld;
  2. Verschillende ETF’s over een uitstekende “track record” beschikken;

Voor bijzonder veel nieuwe of jonge beleggers die de weg vinden naar de beleggerswereld geldt dat ze nog maar over een beperkt kapitaal beschikken om mee te gaan beleggen. Dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn, alleen geldt ook voor deze beleggers dat een goede spreiding van cruciaal belang is. Wanneer je met een klein budget instapt is de keuze voor een ETF wellicht de veiligste. Bovendien maken deze beleggingsproducten het ook mogelijk om gespreid in te stappen. Ook voor je pensioen beleggen kan dus prima wanneer je gebruik maakt van ETF’s. 

Drie belangrijke geld sparen tips om te onthouden

Doorheen deze pagina hebben we reeds ongelofelijk veel verschillende tips gegeven met betrekking tot geld beleggen. Afsluiten gaan we dan ook doen door nog even terug te koppelen richting geld sparen. De kans is groot dat je doorheen deze pagina hebt gemerkt dat geld sparen tegenwoordig eigenlijk financieel niet meer interessant is. Het enige wat je er binnen de huidige marktomstandigheden dan ook nog mee kan doen is geld verliezen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit gezegd hebbende blijft geld sparen ook vandaag de dag belangrijk. De reden waarom je het doet is echter veranderd. Niet langer ga je geld verdienen door geld te sparen, maar je zorgt wel voor een financiële stok achter de deur. Wil jij graag de drie belangrijkste geld sparen tips ontdekken die er bestaan? We stellen ze graag hieronder aan je voor: 

  1. Zet maandelijks een vast bedrag opzij voor je financiële buffer; 
  2. Probeer geld te sparen bij een bank die je toch nog een kleine rente aanbiedt; 
  3. Spreid je spaargelden over meerdere banken wanneer je negatieve rente moet betalen;

Vaak is het zo dat banken slechts een negatieve rente zullen hanteren op spaargelden die boven een bepaald plafond uitkomen. Zit je met jouw spaargeld boven dat plafond? Dan kan het spreiden van je spaargeld over verschillende spaarrekeningen mogelijks een interessante oplossing bieden. In ieder geval mag het duidelijk zijn, de combinatie van geld sparen en geld beleggen is jouw beste kans om een solide financiële situatie te realiseren. Dit niet alleen tegenwoordig, maar ook voor de toekomst.

In 10 Stappen Succesvol Beleggen

Tot slot is er nog een boek wat we heel erg kunnen aanraden: "In 10 Stappen Succesvol Beleggen".

Het boek, dat normaal 17,50 euro kost bij bol.com en managementboek.nl, kunnen we nu tijdelijk gratis aanbieden tegen alleen verzendkosten.

Klik hier om meteen jouw gratis exemplaar aan te vragen.

Crypto Master Class

7 manieren om extra kapitaal te verdienen in de herfstmaanden

Virtueel Beleggen
2 years ago

Belang van een juiste mindset bij beleggen

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe aandelen selecteren?

Virtueel Beleggen
2 years ago

Alles over: Beleggen in goud

Virtueel Beleggen
2 years ago

Waarom Virtueel Beleggen

Virtueel Beleggen
2 years ago