Aandelenposities in de rode cijfers? Wat te doen!

In dit artikel bekijken we wat je het beste kunt doen als jouw aandelenposities in het rood gaan. Wel of niet met verlies verkopen? En wat met alternatieve beleggingen? Horen ze thuis in jouw beleggingsportefeuille? Zijn ze een verstandige keuze om jouw portefeuille mee te differentiëren en zo aandelenverlies op te vangen? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen...

Aandelen met verlies verkopen, in welke situatie kan je niet anders meer?

Het is wellicht het vaakst gehoorde advies van ’s werelds meest gerenommeerde belegger Warren Buffett; “aandelen verkoop je nooit met verlies”. In verschillende interviews liet de man optekenen dat je wanneer je net een woning hebt gekocht en deze in waarde daalt, je er toch ook niet voor kiest om deze enige tijd later met verlies te gaan verkopen. Hetzelfde principe zou ook gelden voor aandelen. Veel beleggers of investeerders zullen hier ongetwijfeld een beetje vreemd van opkijken. Betekent dit namelijk dat je aandelen onbeperkt moet blijven aanhouden, ook al vertoont de koers alleen maar een dalende trend? In principe wel, maar het spreekt voor zich dat er veel meer schuilgaat achter de stelling van Buffett dan enkel en alleen dit gegeven. Wil jij ook graag ontdekken in welke situatie je echt niet anders kan dan aandelen met verlies te verkopen? Lees dan snel verder!

Wat gaat er schuil achter de stelling van Buffett?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat er nu precies schuilgaat achter de stelling die Buffett heeft gemaakt. Enige nuance is namelijk wel op z’n plaats. In de basis heeft de man natuurlijk overschot van gelijk. Een significant deel van zijn succes en bijgevolg ook van zijn vermogen is het gevolg van het feit dat hij altijd aandelen tegen een lage vooropgestelde prijs heeft kunnen kopen terwijl hij ze vervolgens ook doorgaans altijd met een bepaald minimumrendement heeft weten te verkopen. Voor beleggers die vroeg zijn ingestapt spreekt het voor zich dat dit eigenlijk geen enkel probleem hoeft te vormen, maar wat wanneer je bijvoorbeeld bent ingestapt op het moment dat de markt zich op een all time high bevond? Dan wordt het plots allemaal een stuk minder voor de hand liggend. Ook in dat geval hoor je het vertrouwen in je investeringen te kunnen blijven behouden. 

Investeer uitsluitend in aandelen van bedrijven waarin je gelooft

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je eigenlijk uitsluitend hoort te investeren in aandelen waarin je daadwerkelijk gelooft. Dit lijkt natuurlijk voor de hand liggend te zijn, maar uit de praktijk blijkt veelal dat dit helemaal niet correct is. Voor menig aantal mensen geldt namelijk dat zij gewoon investeren in een bepaald bedrijf omdat ze van iemand anders hebben vernomen dat het mogelijks interessant kan zijn. Hier is op zich niets mis mee, maar bij de eerste negatieve koerswijziging bestaat het risico dat je in paniek slaat. Je beschikt namelijk niet over een fundamentele basis waar je, je beslissing op hebt gebaseerd. Je bent immers louter meegegaan met de keuze van iemand anders.

Zelfs wanneer de koers van een bepaald aandeel stevig daalt hoeft er dus in de praktijk niet altijd sprake te zijn van een probleem, in tegendeel. Het is voornamelijk van belang om zelf te beseffen waarom je in het bedrijf hebt geïnvesteerd en of er in tussentijd iets is veranderd of niet. Is je motivatie tegenwoordig nog altijd dezelfde als ze was in het verleden? Dan is er dus helemaal niets veranderd en is er bijgevolg ook geen enkele reden om over te gaan tot het verkopen van je aandelen. Sterker nog, mogelijks is dit een ideaal moment om extra bij te kopen tegen lagere kosten.

Wanneer slik je toch beter je verlies en verkoop je, je aandelen?

In het merendeel van de gevallen is een daling van de aandelenkoers eigenlijk niets meer of niets minder dan een tijdelijke correctie. De aandelenmarkt fluctueert continue waardoor er niet altijd alleen maar sprake is van groene cijfers, in tegendeel. Toch zijn er ook bepaalde situaties waarin er meer aandacht kan zijn vereist. Gaat de koers van één bepaald aandeel uit je portefeuille plots wel erg hard onderuit? Dan kan er namelijk meer aan de hand zijn dan een eenvoudige correctie. 

Eerder op deze pagina hebben we aangegeven dat het van belang is om te investeren in bedrijven waarin je gelooft. Daar komt bij dat het ook altijd wordt aangeraden om uitsluitend geld te beleggen in een onderneming die je begrijpt. Heel wat mensen investeren veel geld in sectoren waar ze zelf eigenlijk helemaal niets van snappen. Dat is op zich wel mogelijk, maar het werkt onzekerheid in de hand. Voorkom die onzekerheid door alleen goed doordachte investeringen te doen. 

Dan rest nog de hamvraag van deze pagina, namelijk wanneer moet je nu je verlies toch maar slikken en je aandelen verkopen? In principe doe je dat uitsluitend wanneer: 

  1. Er is iets fundamenteels aan het achterliggende bedrijf is veranderd; 
  2. Het aandeel om wat voor reden dan ook echt niet meer in je portefeuille past; 

Voldoet de situatie in kwestie niet aan één van de hierboven terug te vinden eisen? Dan is er eigenlijk meer dan waarschijnlijk geen enkele reden om ervoor te kiezen om je aandelen met verlies te verkopen. Vergeet ook niet, ook al gaat de koers van een aandeel omlaag, je lijdt pas echt verlies op het moment dat je het aandeel voor die lagere prijs gaat verkopen.

Alternatieve beleggingen, horen ze thuis in elke beleggingsportefeuille?

Wanneer we het hebben over beleggen is het zo dat er door investeerders veelal slechts rekening wordt gehouden met twee verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij dan uiteraard meteen om de twee bekendste opties, namelijk de beurs en de vastgoedmarkt. Dat er in eerste instantie vooral naar deze mogelijkheden wordt gekeken hoeft helemaal niet te verbazen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ook alternatieve beleggingen of investeringen de moeite meer dan waard kunnen zijn om in te investeren. Dit is echter iets wat veel mensen in de praktijk toch enigszins blijken te schuwen. Hoe komt dat precies? Horen alternatieve beleggingen dan stiekem niet toch een beetje thuis in elke beleggingsportefeuille?

Wat zijn alternatieve beleggingen?

Laat ons allereerst even kijken naar wat alternatieve beleggingen nu precies zijn. Onder standaard beleggingen vallen dus assets zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed, etc. Er zijn echter dus ook alternatieve beleggingen. In het bijzonder is er sprake van een dergelijke belegging wanneer het gaat om zogenaamde collectibles. Populaire voorbeelden hiervan zijn niet alleen stripalbums, maar ook bepaalde dranken zoals whisky en wijn evenals ruilkaarten waaronder Pokémon en Magic. Veel van deze alternatieve beleggingen lijken op het eerste zicht maar weinig financiële meerwaarde met zich mee te brengen, maar dat is slechts schijn. Niet voor niets is het zo dat met name whisky reeds jarenlang helemaal bovenaan de lijst staat met meest waardevolle alternatieve investeringen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van alternatieve beleggingen?

Er is door de jaren heen reeds bijzonder veel gezegd en geschreven over alternatieve beleggingen en dan vooral over de waarde waar ze al dan niet over kunnen beschikken. Iemand die zich tegenwoordig eigenaar mag noemen van een prestigieuze oldtimer zoals de BMW Z8, een gewilde, oude whisky zoals een Macallan en ga zo maar door heeft wellicht een ongelofelijk rendement geboekt op diens oorspronkelijke investering. Hierin schuilt dan ook meteen het belangrijkste voordeel. Wanneer je een bepaald object hebt aangekocht dat gewild is door verzamelaars zal je merken dat deze na verloop van tijd een ronduit indrukwekkende financiële meerwaarde zal weten te realiseren. 

Nog een niet onbelangrijk voordeel waar je bij alternatieve beleggingen op kan rekenen heeft te maken met het feit dat je er doorgaans meer plezier van ondervindt in vergelijking met tal van traditionele investeringen. Voor een mooie, bijzondere fles geldt bijvoorbeeld dat je ze ergens in je interieur kan plaatsen (wel rekening houdende met de bewaringsvereisten uiteraard). Daarbij geldt dit uiteraard ook voor een mooi schilderij of een prachtig beeld. Zolang je er eigenaar van bent kan je er dagelijks in je interieur naar kijken en aldus van genieten. Voor een investering die je doet in een oldtimer geldt zelfs dat je er mee deel kan nemen aan exclusieve evenementen! 

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

Het belangrijkste nadeel waar je rekening mee moet houden bij alternatieve beleggingen heeft betrekking tot de veelal extreme volatiliteit waarvan sprake is. De prijs van deze assets wordt volledig bepaald door vraag- en aanbod en er is eerder zelden (enkele uitzonderingen daargelaten) sprake van een echt intrinsieke waarde. Daarmee verschillen deze assets ook overduidelijk ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen die je hebt aangekocht of vastgoed waarin je hebt geïnvesteerd. 

Nog een nadeel bij alternatieve beleggingen is dat je mogelijks geconfronteerd kan worden met verlies of diefstal. Bovendien kan een kelder waarin wijnen of bijvoorbeeld whisky’s opgeslagen liggen onderlopen waardoor er schade ontstaat. Dit zijn allemaal toch niet bepaald onbelangrijke nadelen waar je rekening mee zal moeten houden op het ogenblik dat je overweegt om een investering te gaan doen in alternatieve assets. 

Horen ze thuis in elke beleggingsportefeuille of niet?

Bovenstaande is een bijzonder moeilijk te beantwoorden vraag. Feit is dat er heel wat positieve zaken aan te halen zijn over alternatieve investeringen. Daar tegenover staat echter ook dat je niet blind mag zijn voor de risico’s waarmee je kan worden geconfronteerd. Vooral dit laatste zorgt ervoor dat niet elke belegger zich goed zal voelen bij het uitvoeren van alternatieve investeringen. Dat is het gevolg van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld:

  1. Je moet je vaak stevig verdiepen in deze investeringen om de beste er tussenuit te halen; 
  2. Een permanente opvolging van bijvoorbeeld veilingresultaten is veelal een must; 
  3. Collectibles of alternatieve investeringen hebben doorgaans altijd een hoge volatiliteit; 
  4. Je moet je alternatieve investeringen op een veelal specifieke en veilige manier bewaren;

Ondanks het feit dat een aantal goede, alternatieve investeringen dus in de praktijk zeker een aantrekkelijke meerwaarde kunnen realiseren voor je beleggingsportefeuille moet het gezegd dat er ook zeker een aantal belangrijke aandachtspunten aan verbonden zijn waar je bij stil zal moeten blijven staan. Kan je, je niet vinden in de aandachtspunten zoals hierboven aangehaald? Dan zal je meer dan waarschijnlijk moeten concluderen dat alternatieve investeringen voor jou te risicovol zijn of gewoon veel te veel tijd en moeite zullen kosten.

Een methode die je helpt bij inschatten of je aandelen kunt aanhouden of beter kunt verkopen

In het eerste deel van dit artikel hadden we het over aandelen met verlies verkopen, en of je dit beter wel of niet kunt doen.

De Trading Navigator Methode kan je helpen bij het maken van deze beslissingen. Het algoritme achter deze methode analyseert namelijk de markttrend en geeft en inschatting of de trend voor de koers van een aandeel stijgend of dalend is.

Met duidelijke groene pijlen voor aankoopsignalen en rode pijlen voor verkoopsignalen weet jij in een oogopslag of je een positie in een aandeel kunt innemen of beter kunt verkopen.

Wil je meer weten over deze bewezen succesvolle methode om te beleggen?

Meld je dan hier aan voor een gratis webinar over deze methode.

Crypto Master Class

Daytrading en EV-aandelen, potentieel rendement en risico's

Virtueel Beleggen
2 years ago

4 bekende beleggingsstrategieën onder de loep

Virtueel Beleggen
2 years ago

Aan de vooravond van de Grote Wall Street Beurscrash in 1929

Virtueel Beleggen
2 years ago

Onze virtueel beleggen competities voor juli 2022 zijn begonnen

Virtueel Beleggen
1 year ago

4 Tips om je pensioensparen een boost te geven

Virtueel Beleggen
2 years ago