Beleggen in vakantievastgoed, waar zeker aandacht aan schenken?

Heel wat experts zijn het er met elkaar over eens dat beleggen in vastgoed mogelijks één van de meest lucratieve beleggingen is die je ooit in je leven kan doen. In het bijzonder wordt er daarvoor tegenwoordig zeer vaak gekeken in de richting van vakantievastgoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vakantiehuis in het buitenland dat je kan verhuren.

Op deze manier sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. Enerzijds kan je mogelijks rekenen op een waardevermeerdering van het vastgoed in kwestie, maar anderzijds kan je wellicht ook rekenen op aantrekkelijke huurinkomsten. Toch zijn er een aantal zaken waar je bij beleggen of investeren in vakantievastgoed zeker aandacht aan zal moeten schenken. Welke zaken dit nu precies zijn laten we je graag op deze pagina ontdekken.

1.) Zorg ervoor dat je vakantievastgoed vlot bereikbaar is

Het eerste en eigenlijk misschien ook wel meteen het meest belangrijke aandachtspunt met betrekking tot beleggen in vastgoed heeft te maken met de ligging van het pand. Eén van de absolute sleutelfactoren die het succes evenals het financiële potentieel bepalen van je vakantievastgoed is namelijk altijd de bereikbaarheid. Is er sprake van een (internationale) luchthaven in de buurt? Kan de woning vlot bereikt worden via een autosnelweg en / of is er sprake van een treinstation in de omgeving? Dan zijn dit stuk voor stuk interessante troeven die de waarde van jouw vakantievastgoed niet alleen zullen beschermen, maar die ze meer dan waarschijnlijk ook zullen doen toenemen.

2.) Kies voor vastgoed in een toeristisch interessante regio

Er zijn uiteraard mensen die voornamelijk op vakantie gaan met als doel om te ontspannen. Daarbij nemen ze vaak gewoon plaats aan het zwembad of gaan ze aan het strand liggen. Dit gezegd hebbende is het zo dat in het merendeel van de gevallen mensen graag een reis ondernemen omdat ze op die manier kennis kunnen maken met nieuwe culturen. Het spreekt dan ook voor zich dat er verspreid over de verschillende landen in (en buiten) Europa heel wat prachtige bezienswaardigheden te ontdekken zijn. Wil jij er zeker van zijn dat jouw vakantievastgoed zo vlot mogelijk kan worden verhuurd? Dan is het altijd een goed idee om deze aan te kopen in een toeristisch interessante regio. Zo kan je vastgoed beslist meteen op meer interesse rekenen. 

Bovenstaande brengt eigenlijk nog een extra voordeel met zich mee. Het is immers niet alleen zo dat je op deze manier kan rekenen op meer interesse van toeristen. Daarnaast is de kans ongelofelijk groot dat je in dit geval ook kan rekenen op de aanwezigheid van heel wat voorzieningen in de buurt. Op het ogenblik dat een plaats als toeristisch interessant wordt bestempeld is het dan ook vaak zo dat restaurants, bars en supermarkten er als paddenstoelen uit de grond schieten. Hier profiteer je als eigenaar van vakantievastgoed in de streek uiteraard ook zelf mee van. 

3.) Let op mogelijke extra belastingen bij buitenlands vastgoed

Wil je graag beleggen in buitenlands vastgoed? Dan zal je er rekening mee willen houden dat je daarbij mogelijks geconfronteerd kan worden met extra belastingen. Deze extra belastingen zijn uiteraard altijd vervelend. Dit niet in het minst omdat ze een behoorlijke hap kunnen nemen uit het potentiële rendement waar je op kan rekenen. De extra belastingen waarmee je geconfronteerd kan worden zijn in de praktijk altijd afhankelijk van het land in kwestie. Controleer altijd op voorhand goed met welke belastingen evenals mogelijke andere financiële verplichtingen je geconfronteerd zal worden. Alleen op die manier kan je namelijk vervelende verrassingen voorkomen.

4.) Hou rekening met de vereiste controles voor je vakantievastgoed

Investeren in vakantievastgoed, zeker wanneer dit gebeurt in het buitenland, brengt altijd de nodige extra aandachtspunten met zich mee. Het spreekt voor zich dat je graag het vastgoed in kwestie zoveel mogelijk zal willen verhuren. Dit niet in het minst omdat je er op die manier uiteraard ook zo’n optimaal mogelijk rendement mee kan realiseren.

Voor heel wat mensen geldt dat zij er in de praktijk voor kiezen om te gaan investeren in buitenlands vastgoed omdat ze op die manier bijvoorbeeld ook zelf kunnen genieten van een lekker warm zonnetje in het buitenland. Dat is natuurlijk geweldig, maar het spreekt voor zich dat een vakantiehuis ook goed onderhouden moet worden. Alleen op die manier kunnen de nieuwe gasten immers altijd rekenen op een echt proper huis om in te vertoeven.

Bedenk jezelf dus altijd hoe je dit gaat organiseren of wie er daarvoor zal worden aangesteld. Zelf continue heen en weer vliegen of rijden zal je immers waarschijnlijk niet zien zitten.

In 10 stappen succesvol beleggen

Ben jij nog niet toe aan beleggen in vastgoed? Wil je liever eerst succesvol gaan beleggen op de traditionele manier?

Dan kunnen we het boek "In 10 stappen succesvol beleggen" heel erg aanraden. Een boek met 10 duidelijke stappen die leiden naar jouw succes op de beurs.

Als partner van beleggen.com kunnen we dit boek, dat normaal 17.50 euro kost bij bol.com en managementboek.nl, nu tijdelijk gratis aanbieden (je betaalt alleen een bijdrage in de verzendkosten, want dit is een fysiek boek dat je thuis met de post krijgt toegestuurd).

Klik op deze link om jouw gratis exemplaar van het boek aan te vragen


Crypto Master Class

4 Tips om je pensioensparen een boost te geven

Virtueel Beleggen
2 years ago

Aan de vooravond van de Grote Wall Street Beurscrash in 1929

Virtueel Beleggen
3 years ago

6 Belangrijke verschillen tussen indexfondsen en ETF's

Virtueel Beleggen
2 years ago

Aandelenposities in de rode cijfers? Wat te doen!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe ga je om met volatile koersen van de aandelenbeurzen?

Virtueel Beleggen
2 years ago