Alles over PEG-ratio. Of hoe ook jij eenvoudig ondergewaardeerde aandelen kunt screenen...
Het selecteren van de beste aandelen is cruciaal voor het behalen van een goed rendement. Welke indicatoren kun je hiervoor gebruiken? Wat betekenen deze indicatoren en hoe kun je een parallel trekken met de jaarcijfers?
Alle data die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken, is binnen handbereik te vinden. Het internet heeft het makkelijker dan ooit gemaakt om bij de jaarcijfers van grote bedrijven te komen. Daarnaast kon je vroeger maar uit een beperkt aantal aandelen kiezen. Lang niet alle brokers konden je even snel helpen om een aandeel op de Nikkei-index te kopen.
Dat is tegenwoordig wel anders. Vrijwel ieder aandeel, obligatie of fonds dat vrij verhandelbaar is, kun je kopen en verkopen. Met de komst van het internet, is er over ieder financieel object een enorme hoeveelheid informatie te vinden.
Het selecteren van de aandelen uit dit mandje is nog altijd ingewikkeld. Daarom helpt het om een structuur te maken waarop jij je keuzes maakt. Hierdoor voorkom je emotionele keuzes en weet je precies wanneer welke aandelen een goede koop zijn.
Hieronder zijn de belangrijkste manieren besproken waarop je aandelen kunt selecteren. Zo komen onder andere de winst per aandeel en het PEG-ratio hier aan bod. Laten we snel verder kijken wat je allemaal moet weten!
Veel beleggers zweren bij de PEG-ratio. Dat komt doordat het een, volgens velen, verbeterde manier is om de prijs van een aandeel realistisch te meten. Het is vaak lastig om precies te bepalen of iets een realistische prijs heeft. Of het nu een aandeel, kunstwerk of auto is. De meest eenvoudige manier om bij aandelen de prijs snel te ‘waarderen’, is door de koers te delen door de winstverhouding. Dat wil zeggen dat je de beurskoers deelt door de winst per aandeel. Het getal dat overblijft, is het bedrag dat aandeelhouders betalen voor 1 euro winst dat uit een aandeel voortvloeit. Een hoge uitkomst betekent dat het aandeel duur is, lage uitkomst dat het aandeel goedkoop is.
De laatste jaren heeft deze methode plek moeten maken voor de PEG-ratio. PEG staat voor Price, Earnings en Growth (Prijs, Inkomsten en Groei).
Deze indicator combineert de beurskoers mét de winst per aandeel en toekomstige groei. Je kunt deze indicator berekenen door de koers met de winst per aandeel te delen en dat vervolgens weer te delen met de verwachte omzetgroei voor de komende 12 maanden.
Dit kan je uit de uitkomst van de PEG-ratio halen:
Een valkuil van de PEG-ratio is dat de groeiverwachting van 12 maanden naar eigen mening ingevuld kan worden. Een bedrijf kan wel zeggen dat het verwacht met x € te groeien. De werkelijkheid moet het echter maar laten zien.
Een zeer eenvoudige indicator om aandelen te selecteren, is de winst per aandeel. Het spreekt voor zich dat een oplopende winst per aandeel een goed teken is. Vergeet alleen nooit dat een bedrijf dat deze periode een goede winst per aandeel heeft, mogelijk de volgende periode een mindere winst per aandeel kan hebben. Ook is dit een indicator die wel eens door bedrijven kunstmatig opgepompt wordt.
We blijven nog even in de ratio’s hangen. Naast de PEG-ratio, is de debt-to-equity ratio een geliefde graadmeter om aandelen te selecteren. Vooral in de huidige marktomstandigheden kunnen bedrijven in ongekend hoge tempo’s groeien. Deze groei is lang niet altijd even gezond. Vooral als het gepaard gaat met een snel toenemende debt-to-equity ratio. De kredietrating van een bedrijf kan snel verslechteren en dat kan bij veranderende marktomstandigheden duur komen te staan.
Dit kan je uit de uitkomst van de debt-to-equity ratio halen:
Prognoses blijven.. prognoses. Toch is het interessant om te kijken naar wat beleggers denken. Professionele beleggers proberen de hele dag in de glazen bol te kijken. Op basis hiervan, selecteren ze in een vroeg stadium aandelen waarvan ze denken dat er potentie is. De verwachtingen die beleggers hebben, worden vaak door de waarde van een aandeel gereflecteerd.
Door zelf ook op zoek te gaan naar gegevens om een prognose van een aandeel te kunnen maken, kan jij net als deze beleggers in een vroeger stadium de juiste keuzes maken. Dit is onder andere mogelijk door de kwartaal- en jaarcijfers van bedrijven door te zoeken. Hier staan tal van verwachtingen in door de bedrijven zelf onderzocht zijn. Als jij deze verwachtingen te rooskleurig inziet, weet je dat het een aandeel is dat je beter niet kunt selecteren.
Maar denk je dat er juist wel meer potentie in zit? Dan is de kans groot dat je een interessant aandeel te pakken hebt.
De financiële markt zit vol met professionele analisten die niets anders doen dan analyses schrijven voor hun werkgever. De meeste analisten werken voor zakenbanken als JP Morgan en Goldman Sachs. Je kunt dus wel enigszins rekenen op de expertise van analisten.
Veel van deze analistenrapporten zijn vrij op het internet verkrijgbaar. Je kunt ze dan ook gebruiken om je eigen aandelen mee te selecteren. Zo ben je toch min of meer op basis van professionele advies aandelen aan het kopen!
Veel beleggers kun je op ieder moment van de nacht wakker maken voor een dividend aandeel. Dividend is een uitkering die vanuit een aandeel, bijvoorbeeld met de winst van een bedrijf, uitgekeerd kan worden. Sommige aandelen zoals Shell geven ieder jaar dividend op hun aandeel waardoor het zeer populaire aandelen zijn. Hierdoor heb je behalve de koerswinst op een specifiek aandeel, ook nog winst door eventueel dividend.
Mocht je zowel van koerswinst als dividend willen profiteren, is het raadzaam om gericht op zoek te gaan naar aandelen waar dividend bij uitgekeerd wordt. Je kunt aandelen vinden met rendementen van 2 tot wel 5%! Let wel op dat aandelen me een bovengemiddeld hoog dividend (5% of meer) vaak risicovoller zijn dan aandelen met een laag dividendrendement.
Er zijn een aantal factoren die het selecteren van een aandeel makkelijker maken. Bedrijven zijn dynamische wezens waardoor er tal van indicatoren zijn. Dit zijn dus lang niet altijd indicatoren die direct met het aandeel te maken hebben. Ze kunnen een nog onvertaalde indicator naar het aandeel toe zijn. Als je namelijk op basis van het bovenstaande lijstje een bedrijf als Tesla zou proberen te waarderen, kom je hoogstwaarschijnlijk om een zeer hoog PEG-ratio uit. Dat komt omdat de waardering van het aandeel al enorm is desondanks de lage winst.
Op basis van de onderstaande factoren kun je ook dit soort aandelen realistischer meten en eventueel selecteren!
Soms is het bijna niet mogelijk om de groei van een bedrijf en dus het aandeel in te schatten. Niemand had verwacht dat het Amazon-aandeel van enkele dollars uit zou kunnen groeien tot waar het nu staat. Dat is voor aandelen als Tesla, Apple en Google niet anders geweest.
Slimme investeerders die deze groei volledig benut hebben, wisten wel beter. Zij reserveren een bepaald deel van hun aandelenportefeuille voor aandelen die de kans hebben om gigantisch te worden. Want sommige bedrijven hebben als alles op zijn plek valt, de kans om de grootste in hun markt te worden.
In het geval van Tesla wordt verwacht dat Tesla de grootste autofabrikant kan gaan worden. Doordat steeds meer mensen deze kans als serieus zien, neemt het aandeel steevast toe.
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de cultuur die binnen bedrijven heerst. Een ongezonde cultuur gaat vroeg of laat voor problemen zorgen. Net als een cultuur waar verandering tegengehouden wordt.
Shell, een organisatie waar duurzaamheid de laatste jaren bijna verplicht een rol is gaan spelen, heeft het aandeel fors zien dalen. Dit is mede het gevolg van de trage veranderingen die het bedrijf doorvoert om naar de toekomst door te groeien. Het moet duurzamer en daar lijkt Shell maar lastig aan te kunnen voldoen.
Er zijn echter ook voorbeelden van bedrijven waar er wel veel aan duurzaamheid gedaan wordt. Bij die bedrijven zie je dan ook dat steeds meer beleggers de aandelen hiervan selecteren.
In tijden waar er in rap tempo ontwikkelingen op economisch vlak voortdoen, is er bij bedrijven betrouwbaar en stabiel leiderschap nodig. Bedrijven waar regelmatig het complete bestuur vervangen wordt of de CEO al tijden onder druk staat, gaat het vroeg of laat fout. Bedrijven die juist als stabiel en krachtig te boek staan, weet je dat in goede en slechte economische tijden verstandige beslissingen gemaakt worden. Juist daarom selecteren beleggers graag aandelen van bedrijven met een stabiel management en kwalitatief leiderschap.
Wil je nog meer te weten komen over hoe je snel succesvolle aandelen kunt screenen?
Download dan hier het gratis boek: "Selecteer 30 winstgevende aandelen in 5 minuten" van drs. Harm van Wijk en wordt een meester in het scoren van winstgevende aandelen.
Je kunt het succes van jouw aandelenselectie meteen uittesten op onze website Virtueel Beleggen.