We bekijken in dit artikel het verschil tussen beleggen in de Europese markt en beleggen in de Amerikaanse markt. Daarnaast bekijken we ook de risico's van beleggen in farmabedrijven.
Vaak is het zo dat de beurs wordt aanzien als één geheel. In zekere zin klopt dat natuurlijk ook wel, want een aandeel in de Verenigde Staten verschilt in de basis niet van een aandeel in Europa (ook al zouden veel Amerikanen het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn).
Dit gezegd hebbende is het zo dat we in de praktijk wel degelijk een onderscheid maken tussen de verschillende markten die op de beurs actief zijn. Vandaar ook dat je bijvoorbeeld voor Amerikaanse aandelen kan beleggen op bijvoorbeeld de NASDAQ en de New York Stock Exchange terwijl je hier in Nederland vooral zal willen kijken in de richting van de Euronext Amsterdam.
Op het ogenblik dat je van plan bent om te beginnen met beleggen is het wellicht niet helemaal duidelijk wat nu voor jou precies de interessantste mogelijkheden zijn die er bestaan. Moet je nu immers vooral gaan beleggen in Amerikaanse of toch maar in Europese aandelen? Wij maken voor jou de afweging en hebben onze bevindingen op deze pagina alvast even voor jou op een rijtje gezet.
In de praktijk zal in het merendeel van de gevallen al snel duidelijk worden dat Amerikaanse aandelen kunnen rekenen op een aanzienlijk grotere populariteit in vergelijking met aandelen die staan genoteerd aan de Europese aandelenmarkt. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook daadwerkelijk beleggers zijn die er duidelijk voor kiezen om uitsluitend of hoofdzakelijk te investeren in aandelen die staan genoteerd aan de Europese aandelenbeurs. Dat is doorgaans het gevolg van twee concrete voordelen die eraan verbonden zijn, namelijk:
Naast bovenstaande is het zo dat je door te beleggen in aandelen in Europa uiteraard ook gaat investeren in de euro en niet in de Amerikaanse dollar. Voor heel wat beleggers geldt dat zij zich vragen stellen bij het monetaire systeem van de Verenigde Staten. In het bijzonder het stelselmatig en vooral zeer intensief bijdrukken van geld moet er volgens hen op een zeker ogenblik voor zorgen dat de bubbel knapt. Wanneer je er dan als belegger uitsluitend voor hebt gekozen om te gaan beleggen in Amerikaanse aandelen ben je hier uiteraard helemaal niet tegen beschermd.
Het is opvallend dat een groot aantal van de Europese beleggers er toch vooral voor blijkt te kiezen om te gaan beleggen in Amerikaanse aandelen. Dat is correct en hier zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie is het zo dat de Amerikaanse bedrijven vaak meer tot de verbeelding spreken. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan namen zoals bijvoorbeeld Microsoft, Apple, Tesla, Facebook en ga zo maar door. Al deze wereldspelers klinken zeer bekend in de oren en mensen willen er dan ook graag een stukje van bezitten. Dat is echter niet alles. Daarnaast zijn aan Amerikaanse aandelen ook nog de volgende (extra) voordelen verbonden:
Naast de hierboven aangegeven voordelen is het ook nog eens zo dat enkele van de interessantste ETF’s die op de markt zijn terug te vinden zich eveneens focussen op de Amerikaanse markt. Een bekend voorbeeld van zo’n index is de S&P 500. Volgens heel wat gerenommeerde beleggers biedt een periodieke investering in een indexfonds dat de S&P 500 trackt een bijna honderd procent garantie op rendement over de middellange tot lange termijn.
Bovenstaande voordelen die zijn verbonden aan investeren in Amerikaanse aandelen zijn niet de enige. We hebben dan ook nog een belangrijk extra voordeel gehouden voor het laatst. In principe maken we binnen de beleggerswereld een onderscheid tussen twee soorten beleggers, namelijk:
Voor deze laatste groep geldt dat zij voor het maken van hun investeringen vooral blijken te kijken in de richting van de Amerikaanse aandelenmarkt. Hoe komt dit nu precies? Zeer eenvoudig. Op de Amerikaanse aandelenmarkt zijn namelijk verschillende bedrijven actief die erom bekend staan zogenaamde ‘Dividend Aristocrats’ te zijn. Voor deze bedrijven geldt niet alleen dat ze doorgaans een zeer mooi, maar vooral ook een erg betrouwbaar dividend uitkeren. Daarnaast is het zo dat Amerikaanse ondernemingen doorgaans hun dividenden uitbetalen per kwartaal of zelfs per maand. In Europa gebeurt dit in principe (een aantal uitzonderingen daar gelaten) steevast één keer per jaar. Voor dividendbeleggers die graag een permanente stroom aan passief inkomen willen genereren is beleggen in Europese dividendaandelen dus eigenlijk doorgaans veel minder interessant.
De farmaceutische sector is volgens heel wat beleggers één van de meest risicovolle sectoren die er bestaan. Nochtans moet het gezegd dat er heel wat van deze bedrijven steevast zijn terug te vinden in de portefeuilles van heel wat gerenommeerde beleggers. Voor beide zaken valt er eigenlijk wel iets te zeggen. In de basis is het inderdaad zo dat farmabedrijven worden beschouwd als zeer risicovol. Daarbij moet er echter altijd worden gekeken naar bijvoorbeeld het trackrecord waar het bedrijf van je keuze al dan niet reeds over beschikt. Met namen uit de farmaceutische wereld zoals bijvoorbeeld Johnson & Johnson, Pfizer en AbbVie heb je toch de mogelijkheid om te beleggen in enkele van de meest prestigieuze bedrijven op deze planeet. Hoe dan ook, overweeg jij ook om te gaan beleggen in farmabedrijven en wil je daarbij kunnen rekenen op een goede voorbereiding? Dan moet je, je beslist even verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie!
Er zijn meerdere factoren die er in de praktijk voor zorgen dat farmaceutische bedrijven over het algemeen worden aanzien als een risicovolle investering. In eerste instantie is er de vaak bijzonder strenge regelgeving waar deze bedrijven aan moeten voldoen. Voordat een bepaald medicijn op de markt kan worden gelanceerd moet ze dan ook heel wat verschillende testen en controles doorstaan. Pas op het moment dat een medicijn voor al deze controles of testen slaagt kan ze daadwerkelijk op de markt worden gebracht. Het spreekt evenwel voor zich dat er voorafgaand aan dit punt reeds aanzienlijke investeringen zijn gebeurd door het farmabedrijf in kwestie. Wanneer een medicijn dan wordt afgekeurd kan dat in één klap grote gevolgen hebben voor de onderneming in kwestie.
Bovenstaande is niet de enige risicofactor om rekening mee te houden. Wat daarenboven immers ook te denken van de patenten die worden toegekend aan farmaceutische bedrijven? Voor heel wat farmaceutische bedrijven geldt dat bepaalde gepatenteerde medicijnen de hoofdmoot van hun inkomsten vormen. Op het ogenblik dat een bepaald patent komt te vervallen betekent dit dat ook andere bedrijven uit de sector in principe over de mogelijkheid kunnen beschikken om min of meer hetzelfde medicijn te gaan uitgeven. Voor investeerders in bedrijven die deel uitmaken van de farmaceutische sector is het dan ook altijd van belang om hier aandacht aan te schenken.
Ondanks het feit dat er duidelijk bepaalde risico’s zijn verbonden aan beleggen in farmabedrijven moet het gezegd dat er ook enkele niet onaantrekkelijke voordelen aan verbonden zijn. Enkele niet te onderschatten voordelen waar je mogelijks op kan rekenen zijn dan ook de volgende:
Voor het bedrijf Johnson & Johnson geldt dat ze ondanks haar karakter als farmabedrijf toch tot één van de meest betrouwbare ondernemingen in de wereld wordt gerekend. De balans die deze onderneming weet voor te leggen is dan ook voor velen ronduit ongezien. Dit bedrijf maakt dan ook duidelijk dat je ook als investeerder in een ietwat meer risicovolle sector toch altijd nog kan rekenen op bepaalde zekerheden. Ben jij iemand die vooral de focus legt op belegen in dividendaandelen? Ook in dat geval zal je kunnen vaststellen dat farmabedrijven voor jou een (zeer) interessante optie kunnen zijn om te overwegen.
Voor elke markt en misschien nog wel in het bijzonder voor deze van de farmaceutische industrie geldt dat ze tegenwoordig in een razend tempo evolueert. Dit zorgt ervoor dat interessante bedrijven tegenwoordig niet noodzakelijkerwijs ook in de toekomst even interessant zullen zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook binnen dit segment van de markt heel wat bedrijven zijn terug te vinden die reeds een behoorlijk aantal jaren meedraaien. Bovendien zijn deze bedrijven er eveneens in geslaagd om uit te groeien tot absolute wereldspelers. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk Johnson & Johnson. Ondanks het risicovolle aspect is het opvallend dat dit bedrijf sinds jaar en dag wordt getipt als één van de meest defensieve aandelen op de markt.
Voor heel wat beleggers die ervoor kiezen om te investeren in farmaceutische ondernemingen geldt dat ze dit zoals eerder aangegeven ook doen voor het aantrekkelijke dividend dat veelal wordt aangeboden. Wanneer dit ook geldt voor jou kan je weliswaar nog altijd kijken naar Johnson & Johnson, maar zijn er mogelijks andere namen die nog interessanter kunnen zijn. Het gaat hierbij dan concreet om namen zoals bijvoorbeeld Pfizer en AbbVie. Met een dividendrendement op moment van schrijven van respectievelijk 3,89 en 4,44 procent moet het gezegd dat deze beide bedrijven een prima investeringsopportuniteit kunnen vormen voor de dividendbelegger.
Wil je op een ëfficiente manier goede en winstgevende aandelen kunnen selecteren? Dan is het gratis e-book "Selecteer 30 winstgevende aandelen in 5 minuten" een aanrader om te lezen.
In het boek wordt helder uitgelegd welke parameters interessant zijn om potentieel winstgevende aandelen te selecteren en hoe je dat precies doet.
Ga naar deze site om jouw gratis exemplaar van het boek meteen te downloaden.