Hoe start je met beleggen?

Hoe start je met beleggen? In dit artikel bespreken we de eerste stappen die je kunt nemen om succesvol te gaan beleggen.

De weg naar rijkdom bestaat eigenlijk uit twee verschillende fases of onderdelen. In eerste instantie moet je natuurlijk geld verdienen. Dit doe je uiteraard door te werken. Heel wat mensen blijven hangen in deze eerste stap en gaan dus nooit verder naar de tweede fase. Nochtans is ook deze fase zeer belangrijk. Het is namelijk slechts één iets om geld te verdienen, daarnaast moet dat geld ook aan het werk worden gezet. Vroeger was dat vrij eenvoudig. Het parkeren van geld op een spaarrekening zorgde er namelijk voor dat je kon rekenen op een meer dan degelijke spaarrente. Op moment van schrijven blijft er daar evenwel niets meer van over. Sterker nog, voor grote vermogens geldt steeds vaker dat ze geld moeten betalen om hun kapitaal bij een bank aan te kunnen houden. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Omwille van deze reden kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om te starten met beleggen. Geldt dat ook voor jou? Zou jij echter graag in eerste instantie concreet willen weten hoe je dat nu precies moet aanpakken? Lees dan vooral snel verder!

Stap 1: Hoe wil je gaan beleggen?

Beleggen kan je op twee verschillende manieren doen. In eerste instantie is er de actieve belegger. Voor deze persoon geldt dat hij elke dag achter de computer kruipt om verschillende handelingen of zogenaamde “trades” uit te voeren. Er wordt in de praktijk naar deze mensen vaak verwezen als zijnde zogenaamde daytraders. Zoals de naam reeds aangeeft zijn dit personen die binnen een dag een transactie uitvoeren op de beurs met als doel om hun vermogen periodiek te vergroten. Dit is een mogelijkheid, maar het moet gezegd dat dit behoorlijk risicovol is. Het overgrote merendeel van de beleggers die daytraden verdienen dan ook geen geld, maar verliezen er net. 

In het tweede geval ga je beleggen met een lange termijn horizon. In dit geval kies je ervoor om te beleggen met als specifieke doel om over de lange(re) termijn een bepaald vermogen op te bouwen. Dit bekent dan ook dat een snelle correctie of een kleine crash op de beurs je niet zoveel doet. Er is namelijk nog voldoende tijd voor handen om die correctie achter je te laten en een financiële meerwaarde te realiseren. Door te beleggen in waarde-aandelen die dividenden uitkeren is het in tussentijd bovendien ook nog eens mogelijk om een passief inkomen te realiseren. 

Stap 2: Bepaal je risicoprofiel

In lijn met bovenstaande ligt de tweede stap. Deze stap heeft betrekking tot het bepalen van je risicoprofiel. Dit is zeer belangrijk. Lang niet iedereen beschikt in de praktijk over een even langdurige beleggingshorizon. Dit betekent ook meteen dat niet iedereen evenveel tijd heeft om bijvoorbeeld een correctie op de aandelenmarkt terug op te halen en alsnog een bepaald rendement te realiseren. Het bepalen van je risicoprofiel betekent concreet dat je de volgende zaken gaat bepalen:

  1.     In welke beleggingsproducten je gaat beleggen; 
  2.     Voor welke periode je het ingelegde geld kan missen; 
  3.     Welke risico’s je investeringen (in verhouding tot het rendement) mogen hebben;

Omdat er aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn is het zeer belangrijk om met de hierboven aangehaalde drie punten rekening te houden. Veel mensen doen dit niet en maken daardoor een behoorlijk gevaarlijke sprong in het diepe. Door voor jezelf een duidelijk en goed uitgekiend risicoprofiel te bepalen zal je kunnen vaststellen dat je altijd met een gerust gemoed gaat slapen. Het spreekt voor zich dat ook dat helemaal geen overbodige luxe is, in tegendeel.

Stap 3: Zoek een geschikte broker om bij te beleggen

De derde stap heeft betrekking tot het vinden van een geschikte broker om bij te gaan beleggen. Ook dit is een zeer belangrijke factor waar mensen die willen beginnen met beleggen rekening mee moeten houden. Tijdens je zoektocht naar het vinden van een geschikte broker zijn er verschillende zaken waar je graag rekening mee zal willen houden. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1.     Is de broker waarvoor je gaat kiezen wel betrouwbaar? 
  2.     Welke kosten worden er door de broker in kwestie aangerekend? 
  3.     Is het mogelijk om bijvoorbeeld een gratis demo-account aan te maken of niet? 
  4.     Welke beurzen en beleggingsproducten worden er aangeboden door de broker? 

Het spreekt voor zich dat je er als belegger altijd voor zal willen kiezen om gebruik te maken van de diensten van een betrouwbare broker. Voor verschillende partijen geldt dat ze hun diensten reeds vele jaren op de markt aanbieden met als gevolg dat ze een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Dit zijn wellicht de partijen waar je als belegger op de meest interessante manier bij kan beleggen. Let wel, ook de kosten spelen op dit vlak een uitermate belangrijke rol. 

Voor elke kost die je moet betalen geldt dat ze enigszins zal peuzelen aan het rendement dat je kan maken met je beleggingen. Met andere woorden, het zoveel mogelijk proberen inperken van de kosten waar je bij beleggen mee wordt geconfronteerd is altijd een absolute must. Niet alleen de aard van de kosten, maar ook de hoogte ervan kan behoorlijk verschillen afhankelijk van de broker van je keuze. Dit zorgt ervoor dat een goede, objectieve vergelijking uitvoeren altijd een must is.

Virtueel Beleggen simuleert eigenlijk de functie van broker. Op onze website kun je handelen met nep geld, ook wel paper trading genoemd. Je koopt en verkoopt je aandelen net zoals je dat zou doen bij een echte broker, maar dan virtueel, gesimuleerd dus. Meld je gratis aan en probeer het uit.

Stap 4: Let op de verplichtingen waar je als belegger aan moet voldoen!

Tot slot dien je er rekening mee te houden dat je als belegger wellicht met een aantal extra verplichtingen zal worden geconfronteerd. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de kans bestaat dat je de meerwaarde die je realiseert met je beleggingen moet aangeven in de belastingaangifte. Daarnaast kan er ook een belasting verschuldigd zijn op de dividenden die je ontvangt, etc. Voor dit soort regels en wetten geldt bovendien dat ze op eender welk moment door de overheid kunnen worden aangepast of geschrapt. Ook het verschijnen van nieuwe regels kan in principe in een handomdraai gebeuren. Wees er dus zeker van dat je, je als belegger altijd bewust bent van de eisen waaraan je moet zien te voldoen. Het laatste wat je namelijk wil is geconfronteerd worden met een stevige boete waardoor een groot deel van het rendement uit je beleggingen direct komt te verdwijnen.

Lees ook onze blogpost over "Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij"

Meer weten? In 10 Stappen Succesvol Beleggen

Wil je jezelf nog beter inlezen op de eerste stappen om succesvol te gaan beleggen?

Dan is het boek "In 10 Stappen Succesvol Beleggen" van drs. Harm van Wijk een aanrader! Het boek is te verkrijgen bij bol.com en managementboek.nl voor 17,50 euro.

Verkrijg het boek gratis

Wij kunnen jou het boek gratis aanbieden. Je betaalt dan alleen de verzendkosten (aangezien het een fysiek boek is dat met de post wordt verstuurd).

Via deze link kun je het boek meteen gratis aanvragen.

Een absolute aanrader voor zowel beginnende beleggers die een vlotte start willen maken op de beurs, als voor ervaren beleggers die meer winst willen maken.

Crypto Master Class

Trading Navigator Methode

Virtueel Beleggen
3 years ago

DEGIRO als onze keuze voor beste online broker

Virtueel Beleggen
3 years ago

Alles over: Beleggen in goud

Virtueel Beleggen
3 years ago

Waarom Indexfondsen het vaak beter doen dan Hedge Funds

Virtueel Beleggen
3 years ago

Waarom ook jij zou moeten beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago