6 verstandige stappen voor de financiële toekomst van drukbezette boomers

De financiële toekomst voor babyboomers richt zich natuurlijk op het pensioen. Werk als boomer aan jouw financiële toekomst en jouw pensioen in 6 stappen.

Babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955) gaan massaal met pensioen. Daarmee komen ze in een volgende fase van hun financiële toekomst. Sommige boomers zien dat echter anders. Zie je jezelf als iemand die nooit met pensioen zal gaan? Je kent waarschijnlijk wel mensen die al met pensioen zijn, maar je kunt je niet voorstellen dat je ooit zou stoppen met werken.

Herken je, nu de pensioengerechtigde leeftijd dichterbij komt, je eigen gedachten over pensionering en jouw financiële toekomst in deze uitspraken?

Herken je deze gedachtes over met pensioen gaan

1. "Ik ga nooit met pensioen. Ik kan het me niet veroorloven." Als je zo denkt, heb je waarschijnlijk niet veel gespaard voor je pensioen. Zulke gedachten kunnen een self-fulfilling prophecy worden en je zou kunnen eindigen met werken tot je gezondheid het laat afweten of je gedwongen wordt met pensioen te gaan. 

  • Hoe dan ook, je bent financieel onvoorbereid op het feit dat je uiteindelijk met pensioen zult gaan. Het is dus tijd om aan jouw financiële toekomst te werken.

2. "Ik hou van mijn werk en ik wil voor altijd blijven werken". Hoewel het prachtig is dat je van je werk houdt, zal die liefde het verouderingsproces niet tegenhouden. Naarmate de jaren verstrijken zal de manier waarop je denkt uiteindelijk veranderen, net als je gezondheid, werksituatie en omgeving. Het is fijn als jouw financiële toekomst dan op orde is.

3. "Mijn vader werkte zijn hele leven en stierf op zijn werk en dat zal ik ook doen". Je gelooft dat je een hulpeloze pion van het lot bent en niet met pensioen zult gaan omdat je een voortijdige dood verwacht.

  • Maar als je langer leeft dan je ouders (en volgens de statistieken zal dat zo zijn), kun je je in een positie bevinden dat je op een dag met pensioen kunt gaan. De echte vraag is: "Is jouw financiële toekomst dan zeker genoeg?"

4. "Ik denk niet na over met pensioen gaan. Ik denk dat de dingen wel zullen lopen zoals ze moeten lopen." Deze reactie is alsof je je kop in het zand steekt en een van de realiteiten van het leven negeert: als je het geluk hebt lang genoeg te leven, zul je uiteindelijk met pensioen gaan.

Wat nu te doen om je voor te bereiden op je financiële toekomst?

Misschien overweeg je nu al dat je echt met pensioen zult gaan. Wat kun je nu meteen doen om een mooie financiële toekomst tijdens je pensioen te beginnen opbouwen?

Praat met je partner over het soort leven dat je zou willen als je zou stoppen met werken. Maak enkele plannen die zo'n leven voor jullie mogelijk maken.

Tips voor een financieel gezonde toekomst

  1. Accepteer de realiteit. Je zult waarschijnlijk op een bepaald moment met pensioen gaan. Denk na over je huidige financiën en hoe je zou leven als je, om een of andere reden die je vandaag niet kent, morgen zou moeten stoppen met werken.
  2. Begin deze week met sparen. Streef ernaar om 15% van je salaris in te leggen. Bekijk het zo: het kan je alleen maar helpen om wat extra geld op de bank te hebben. 
  3. Leg een pensioenrekening aan. Praat met jouw financieel adviseur over het beste type pensioenrekening voor jouw situatie: er zijn diverse opties mogelijk.
  4. Ontwikkel middelen voor passief inkomen. Hoe kun je nu aan de slag om een nieuwe bron van passief inkomen aan te leggen en aan de gang te houden? 
  5. Richt je op het opbouwen van vermogen. Onderhoud je huis op het hoogste niveau. Zo zal, als je besluit te verkopen, je huis in tiptop conditie zijn. Begin met beleggingen op korte termijn (vijf jaar of minder) en leg  regelmatig wat geld in. 
  6. Verminder de uitgaande uitgaven. Kijk eens naar de hoeveelheid geld die je in een gemiddelde maand laat uitgaan. Zoek naar manieren om te bezuinigen en voer die bezuinigingen door. Zo kun je bijvoorbeeld veel besparen op jouw vaste lasten door diverse aanbieders te vergelijken.

Ongeacht je redenen om te denken dat je nooit met pensioen zult gaan, begin met plannen voor een tijd waarin je vanwege gezondheid, leeftijd, of mate van lichamelijke energie, op z'n minst langzamer gaat werken. Zet deze strategieën aan het werk, ook als je niet van plan bent met pensioen te gaan. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt en genieten van de zekerheid over jouw financiële toekomst.

In 10 Stappen Succesvol Beleggen voor jouw financiële toekomst op jouw oude dag

Ben je niet van plan elke dag achter de geraniums te gaan zitten wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt? Goed plan! Maar dan kun je maar beter financieel voorbereid zijn op je drukbezette leven en aan jouw financiële toekomst werken.

Het boek "In 10 Stappen Succesvol Beleggen" vertelt je precies wat je moet weten om een mooie spaarpot aan te leggen d.m.v. beleggen.

Al meer dan 70.000 beleggers zijn hier mee aan de slag gegaan.

Bovendien kun je het boek nu tijdelijk gratis krijgen. Je betaalt alleen de verzendkosten, want dit is een fysiek boek dat naar je thuis wordt opgestuurd met PostNL.

Klik hier om meteen jouw gratis exemplaar van het boek aan te vragen. 

Wil je meer weten over beleggen voor jouw pensioen? Dan is ons artikel over pensioensparen vast interessant.

Crypto Master Class

Aandelenposities in de rode cijfers? Wat te doen!

Virtueel Beleggen
2 years ago

Hoe te sparen voor je pensioen als je inkomen niet constant is

Virtueel Beleggen
2 years ago

Meer uit je vermogen halen?

Virtueel Beleggen
3 years ago

Europese alternatieven voor de populairste Amerikaanse ETF’s

Virtueel Beleggen
2 years ago

Daytrading en EV-aandelen, potentieel rendement en risico's

Virtueel Beleggen
2 years ago