Europese alternatieven voor de populairste Amerikaanse ETF’s

Wanneer je filmpjes kijkt op Youtube of wanneer je enkele van de meest gerenommeerde (Amerikaanse) investeerders hoort praten over hun ETF-portefeuille is de kans zeer groot dat er je meteen iets opvalt. Voor heel wat Europese beleggers geldt dat zij al snel worden aangetrokken tot bepaalde ETF’s die hun oorsprong vinden aan de andere kant van de oceaan.

Dat is ook logisch, maar helaas is het tegenwoordig als Europeaan vaak niet mogelijk om deze te kopen. Dit is het gevolg van een wet welke werd ingevoerd in het jaar 2018. Tot en met 2017 was het namelijk nog perfect mogelijk om via een broker als DEGIRO te beleggen in tal van niet alleen Amerikaanse, maar ook bijvoorbeeld Canadese ETF’s. Daar kwam vrij drastisch verandering in. Op deze pagina vertellen we je hoe dat komt en welke interessante Europese alternatieven er zijn voor enkele Amerikaanse ETF’s.

MiFID II/PRIIPS wetgeving

De bewuste wetgeving waar het in de inleiding van deze pagina over gaat luistert naar de naam 'MiFID II/PRIIPS'. Deze wetgeving heeft er voor gezorgd dat uitgevende instellingen van ETF's verplicht worden om documentatie te voorzien van het land waarin ze, ze willen aanbieden. Voor Nederland geldt dus dat de documentatie in het Nederlands beschikbaar dient te zijn.

Het idee hierachter is uiteraard dat er niet zomaar kan worden aangenomen dat elke Nederlander perfect in staat is om de veelal technische termen uit Engelstalige documentatie te begrijpen. Overigens betreft het voor alle duidelijkheid een Europese wet. De documentatie dient door de uitgevende instelling dus steeds beschikbaar te worden gesteld in de landstaal van het land waarin ze de ETF in kwestie wenst aan te bieden. Voor Frankrijk betekent dit dus bijvoorbeeld dat ze in het Frans beschikbaar moet zijn.

Verhogen van transparantie in beleggingsproducten

De Europese beleidsmakers hebben aangegeven dat ze door het invoeren van de nieuwe wetgeving voornamelijk de transparantie in de beleggingsproducten willen verhogen. Niet alleen moet de belegger op deze manier beter worden beschermd, daarnaast moet het ook eenvoudiger mogelijk worden om bijvoorbeeld verschillende specifieke beleggingsproducten tegenover elkaar te vergelijken.

Voor elke uitgever van een zogenaamd PRIIPs-product geldt met ingang van 1 januari 2018 de verplichting om een essentieel informatie-document aan te bieden. In het Engels wordt hiernaar verwezen als zijnde een 'Key Information Document', vaak afgekort als 'KID'. In dit document dient op een uniforme manier meer inzicht te worden gegeven in niet alleen de eigenschappen, maar ook de risico's van elk product. Het spreekt voor zich dat er ook duidelijk moet worden aangegeven welke kosten er worden aangerekend evenals wat het beoogde rendement is. 

Een dergelijk document is voor alle duidelijkheid niet nieuw. Ze bestond ook al voor de nieuwe wetgeving werd ingevoerd in het jaar 2018. Op dat moment werd ze echter voornamelijk gebruikt voor traditionele fondsen. Uiteindelijk werd ze voor de Europese producten uitgebreid voor alle producten die vallen onder de PRIIPs.

Voor alle duidelijkheid, elke broker evenals distributeur van PRIIPs-producten is op moment van schrijven wettelijk verplicht om jou dit document voor te leggen op het ogenblik dat je haar product wenst te kopen. Dit lijkt geen grote moeite te zijn, maar toch hebben heel wat internationale partijen dit geweigerd. Zij vonden het dan ook vaak eenvoudiger om gewoon een alternatief aan te bieden voor de Europese markt. Enkele concrete voorbeelden hiervan volgen verder op deze pagina.

In de praktijk heeft bovenstaande als gevolg gehad dat zomaar even duizenden beursgenoteerde ETF’s niet langer konden worden aangeboden op de Europese markt. Het betreft hier in het bijzonder ETF’s die door Amerikaanse uitgevers op de markt zijn gebracht. Dat is een stevige doorn in het oog van menig aantal Europese beleggers. Verschillende van deze ETF’s maakten immers reeds jarenlang deel uit van hun portefeuille waar men periodiek in instapte door middel van de DCA-methode. 

UCITS, de zekerheid waar je als Europese belegger naar op zoek bent

De belangrijkste reden voor het invoeren van de nieuwe MiFID II/PRIIPS wetgeving in het jaar 2018 had dus betrekking tot het realiseren van meer transparantie en veiligheid voor de Europese belegger. Helaas had dit als gevolg dat heel wat niet Europese ETF’s uit het aanbod van de brokers moesten worden geschrapt. Er is echter ook een positief punt om aan te halen op deze pagina die Europese beleggers heeft verzekerd van heel wat interessante beleggingsmogelijkheden in ETF’s. Dit positief punt draagt de naam UCITS. De kans is groot dat je daar (vooral als beginnende belegger) nog nooit eerder over hebt gehoord. Daar gaan wij echter meteen verandering in brengen. 

De introductie van UCITS gebeurde (weinig verrassend) om meer transparantie evenals bescherming te bieden aan beleggers. Waar hebben we dat nog gehoord? De UCITS richtlijn ligt in lijn met de eerder bepaalde AIFMD. Het betreft hier een soortgelijke richtlijn, maar dan wel één die zich specifiek richt op vastgoed evenals op hedgefondsen. De introductie van de UCITS heeft ervoor gezorgd dat alle fondsen welke binnen de Europese markten worden verhandeld, op dezelfde manier zijn beschermd. Deze bescherming komt voort uit de introductie van een zogenaamde bewaarder. 

Voor deze bewaarder geldt dat ze de kasstromen van een fonds moet controleren om op die manier fraude tegen te kunnen gaan. In Nederland wordt er naar UCITS ook wel verwezen als ICBE. Een belangrijke eis waar UCITS aan dienen te voldoen heeft bovendien te maken met het verstrekken van een 'Key Investor Information' document. Ook hier hebben we eerder op deze pagina reeds over gehoord. Voor elke ETF die voldoet aan de UCITS-richtlijnen geldt dat ze op de Europese markt kunnen worden aangeboden. Zo ontstond in één klap een groot aanbod met alternatieven voor de meest interessante en populairste Amerikaanse ETF’s. 

Wat zijn de beste Europese alternatieven voor de populairste Amerikaanse ETF’s?

Voor menig aantal Europese beleggers geldt dat ze er vroeger, voor het jaar 2018 aldus, voor hadden gekozen om te investeren in enkele van de populairste Amerikaanse ETF’s. Het ging dan om:

  • ProShares UltraPro Short QQQ;
  • SPDR S&P 500 ETF Trust;
  • Financial Select Sector SPDR Fund;
  • Invesco QQQ Trust;
  • iShares MSCI Emerging Markets ETF;

Bovenstaande vijf ETF’s zijn uiteraard slechts voorbeelden van enkele van de populairste ETF’s die overigens ook op moment van schrijven nog altijd de lijst aanvoeren van Amerikaanse ETF’s die kunnen rekenen op het grootste handelsvolume. Met ingang van het jaar 2018 was het niet langer mogelijk om nieuwe posities te openen in deze exchange traded funds. Dit gezegd hebbende was het wel zo dat bestaande posities behouden bleven. Je was als belegger dus niet verplicht om je bestaande posities te sluiten. Gelukkig maar zouden we zo denken. 

Ondertussen is het zo dat er voor het merendeel van de Amerikaanse top ETF’s ook op de Europese markt uitstekende alternatieven zijn terug te vinden. Neem nu bijvoorbeeld de SPDR S&P 500 ETF Trust. Deze is vergelijkbaar met de eveneens zeer populaire VOO ETF van Vanguard. In Nederland zou je ervoor kunnen kiezen om te investeren in de VUSA. Dit is de Vanguard S&P 500 ETF. 

Zou je graag willen beleggen in een emerging markets ETF? In dat geval zou je daarvoor kunnen kijken naar bijvoorbeeld de Xtrackers ESG MSCI Emerging Markets ETF. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze staat genoteerd aan de Xetra beurs. Deze staat bekend om haar vrij aanzienlijke beurs- en transactiekosten. Je moet dus even goed kijken of je reeds over andere beleggingsproducten aan deze beurs beschikt of niet.

Voor het merendeel van de Amerikaanse top ETF’s geldt dat er vandaag de dag ook uitstekende Europese alternatieven beschikbaar zijn. Het vergt soms een klein beetje opzoekingswerk, maar vaak kan je op basis van de naam reeds een uitstekende afgeleide maken. Wil je bijvoorbeeld gaan investeren in een ETF die de S&P 500 volgt? Zoek dan naar een ETF met S&P 500 in de naam. Wil je liever investeren in een Emerging Markets ETF? Dan heeft bovenstaand voorbeeld duidelijk gemaakt dat je gewoon kan zoeken naar Europese ETF’s die, die benaming dragen. De zoekfunctie van je eigen broker vormt op dit vlak de meest toegankelijke optie om deze exchange traded funds te ontdekken.

Wat zijn de beste Europese UCITS voor de ETF’s van Ark Invest?

Voor verschillende Amerikaanse ETF's geldt dat ze het net wat anders aanpakken in vergelijking met de standaard ETF's. Daarbij wordt een beetje risico op innovatief vlak veelal niet geschuwd. Eén van de bekendste uitgevers van ETF's die zich richten op disruptieve innovatie is ongetwijfeld Ark Invest. Zij heeft door de jaren heen verschillende ETF's losgelaten op de markt die zich voornamelijk richten op innovatieve concepten en ondernemingen.

Vaak zijn deze ETF’s daardoor extra risicovol, maar anderzijds kan er worden vastgesteld dat ze er wel niet zelden in slagen om ongelofelijk rendementen te realiseren over de middellange tot lange termijn. Helaas geldt voor de ETF’s van Ark Invest dat ze standaard niet door Europese brokers kunnen worden aangeboden. 

Bovenstaande leidt uiteraard tot de vraag bij veel Europese beleggers wat ze dan precies kunnen doen om toch een graantje mee te kunnen pikken van het succes van deze razend populaire ETF’s. Dit kan eigenlijk op twee verschillende manieren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. Gebruikmaken van UCITS; 
  2. Beleggen met behulp van bepaalde CFD’s; 

Verschillende UCITS beschikken over een vrij gelijkaardige inhoud als de verschillende Ark Invest ETF’s. Helemaal hetzelfde is de inhoud echter uiteraard nooit. Dat is onder meer te wijten aan de vrij specifieke inzichten en investeringsmotivaties waar Ark Invest CEO Cathie Wood over beschikt. Toch, enkele UCITS waar je naar kan kijken die als alternatief kunnen dienen voor de Ark Invest ETF’s zijn:

  • VIA Nikko Asset Management; 
  • LYXOR MSCI Disruptive Technology EGS Filtered; 
  • HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight; 
  • Invesco Elwood Global Blockchain; 
  • Wisdomtree Cloud Computing; 
  • Ishares Automation & Robotics; 
  • Ishares Healthcare Innovation;
  • Invesco KBW Nasdaq Fintech;

Een alternatief waar veel beleggers niet aan denken is om te kiezen voor een investering in een CFD die de prestaties van de ARK Invest ETF’s volgt. Dergelijke CFD’s worden onder meer aangeboden door de broker eToro en zijn beschikbaar voor Europese beleggers. Je investeert op deze manier dan wel niet rechtstreeks in de ETF’s, maar het is toch een toegankelijke manier om te kunnen profiteren van de koerswijzigingen die optreden in de Ark Invest ETF’s. Let wel, verdiep je eerst even grondig in de eigenschappen van een CFD vooraleer er daadwerkelijk in te gaan investeren. 

Ontdek de populairste ETF’s bij broker DEGIRO zonder transactiekosten

Wanneer we de klok een paar jaar terug zouden draaien zouden we terechtkomen in een wereld waarin het aanbod met Europese ETF’s veel beperkter was in vergelijking met de dag van vandaag. Het was dan ook voor veel Europese beleggers een grote schok dat ze van de ene dag op de andere niet meer in staat waren om nog te beleggen in hun favoriete Amerikaanse exchange traded funds. Tegenwoordig hoeft dit evenwel niet zo’n groot probleem te zijn. Neem nu bijvoorbeeld de populaire Nederlandse broker DEGIRO. Dit is op moment van schrijven de grootste broker van Nederland die er bovendien ook om bekend staat vaak de meest voordelige beleggingsmogelijkheden aan te bieden.

Lees hier ons uitgebreide artikel over DEGIRO

Bovenstaande bewijst DEGIRO door uit te pakken met een zogenaamde kernselectie. Het betreft hier een selectie van exchange traded funds waar je één keer per maand in kan beleggen zonder dat je daarvoor transactiekosten dient te betalen. Zou je bovendien graag nog een tweede keer binnen dezelfde maand kosteloos in dezelfde ETF willen beleggen? Dan is dat mogelijk, zolang je inleg maar ten minste 1.000 euro bedraagt.

Let wel, wanneer je zonder transactiekosten wenst te beleggen in een bepaalde ETF dien je er wel rekening mee te houden dat deze aan de juiste beurs staat genoteerd. Controleer dit dus altijd even extra vooraleer daadwerkelijk je aankooporder door te voeren. In ieder geval, de populairste ETF’s waarin je bij DEGIRO kan beleggen zonder transactiekosten zijn de volgende: 

  • De Vanguard S&P 500 (VUSA); 
  • De Vanguard All-World (VWCE) 
  • De VanEck Vectors Global Equal Weight (TGET);
  • De iShares S&P 500;
  • De iShares Core MSCI World; 
  • De Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF;

Naast bovenstaande is het zo dat heel wat beleggers zweren bij beleggen in dividendaandelen. Waarom dan ook niet een dividend ETF in dit overzicht opnemen? De iShares STOXX Global Select Dividend 100 is wat dit betreft wellicht één van de beste opties die in de kernselectie zijn terug te vinden. Dat niet in het minst door het lage jaarlijkse kostenpercentage van slechts 0,48 procent.

In ieder geval, treur dus niet te erg omwille van het ontbreken van Amerikaanse ETF’s bij je favoriete Nederlandse broker. Er zijn wel degelijk meer dan voldoende uitstekende Europese alternatieven beschikbaar waar je een keuze uit kan maken.

Wil je meer weten over beleggen in ETF's bij DEGIRO? Neem dan een kijkje op hun website.

Crypto Master Class

Meer uit je vermogen halen?

Virtueel Beleggen
3 years ago

Aan de vooravond van de Grote Wall Street Beurscrash in 1929

Virtueel Beleggen
3 years ago

Beleggen en belastingen: alle belangrijke info op een rij

Virtueel Beleggen
3 years ago

6 verstandige stappen voor de financiële toekomst van drukbezette boom...

Virtueel Beleggen
2 years ago

Waarom Virtueel Beleggen

Virtueel Beleggen
3 years ago